Говеждото Бургиньон е още по-вкусно, ако бъде приготвено вкъщи. Не е особено подходяща вечеря за делничните дни, но това не означава, че се приготвя особено трудно. Ето как да го направите:
Необходими продукти:
1,4 кг говежда плешка, нарязана на кубчета
сол
черен пипер
1 супена лъжица масло от гроздови семки
250 грама бекон, нарязан на тънки ленти
2 големи моркова, нарязани на кръгчета
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
4 скилидки чесън, накълцани
2 с. л. доматена паста
3 с. л. брашно
3 ч. червено вино
2 ч. говежди бульон
1 дафинов лист
3 стръка мащерка
4 с. л. масло
250 гр. перлен лук
250 грама гъби
пресен магданоз, за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурата на 250 градуса. Овкусете местото със сол и черен пипер.
В един тиган загрейте маслото и леко запържете бекона. Извадете го в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се изцеди мазнината.
Запечете говеждото месо във фурната за около 10 минути. Ако нямате достатъчно голяма тава, запечете го на два пъти.
В същото масло, в което сте запържили бекона, добавете морковите и лука. Подправете със сол и черен пипер и гответе, докато омекнат. Добавете чесъна и доматената паста и оставете на котлона още 30 секунди.
Добавете брашното и разбъркайте. След това добавете виното, дафиновия лист и мащерката. В една тава сложете говеждото месо, бекона и всички зеленчуци от тигана. Покрийте с фолио и печете около час и половина.
Междувременно, пригответе перления лук и гъбите. В голям тиган разтопете малко малко. Добавете лука и гъбите. Гответе до златисто, като разбърквате от време на време.
Добавете на всяка порция малко перлен лук и гъби, поръсете с магданоз и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |