Аспержите са зеленчук, който е изключително полезен, много вкусен и най-хубавото е, че се приготвят доста лесно. Те съдържат много полезни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин В6, витамин А, витамин С и витамин В1, известен още като тиамин, което ги прави едни от най-полезните зеленчуци. Ако се чудите как можете да приготвите този чуден зеленчук, ето 2 много лесни и бързи рецепти:
Крем супа от аспержи
Необходими продукти:
2 с. л. масло
1 скилидка чесън
1 кг аспержи
сол
черен пипер
2 ч. пилешки бульон
1/2 ч. сметана за готвене
лук, нарязан, за украса
пресен копър, нарязан, за украса
Начин на приготвяне:
В средно голяма тенджера сложете маслото и го оставете да се разтопи.
Добавете чесъна и оставете да се задуши за около минута.
Добавете аспержите, подправени със сол и черен пипер и ги запържете до златисто, около 5 минути.
Добавете бульона и варете 10-15 минути.
Когато са сварени, пасирайте.
Добавете сметаната и върнете на котлона, на бавен огън.
Подправете със сол и черен пипер.
Добавете лук и копър и сервирайте.
Задушени аспержи на фурна
Необходими продукти:
400 грама аспержи, пресни
50 грама масло
сол
черен пипер
подправки по избор
Начин на приготвяне:
Измийте аспержите и отстранете дебелата част отдолу.
Вземете парче алуминиево фолио, сложете измитите аспержи, маслото и подправете със сол и черен пипер.
Загънете фолиото, така че да не излиза въздух от никъде, за да могат да се задушат добре.
Сложете в умерено загрята фурна за около 15 минути.
Сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |