Ето какво трябва да ядат децата всеки ден!

Важна информация

Ето какво трябва да ядат децата всеки ден!

Храненето играе ключова роля в доброто здраве и порастване на децата. Ето защо те трябва да се хранят здравословно, за да растат здрави. Вече сме ви давали съвети как да научите детето да яде здравословно. Но знаете ли какво значи здравословно хранене и какво трябва да влиза в менюто на детето всеки ден и в какви количества? Сега ще ви даде по-подробна информация.

 

Млечни продукти

Млечните продукти са от съществено значение за развитието на костния капитал на децата, тъй като съдържат много калций. От тях си набавят и много протеини. Всеки ден детето трябва да приема прясно мляко, кисело мляко, сирене.

Ето какво трябва да ядат децата всеки ден!

Ако детето ви е между 4 и 10 години то трябва да приема дневно 125 грама кисело мляко, 20 грам сирене, 150 мл.прясно мляко.

Добре е да знаете, че сирената, които съдържат най-много калции са: пармезан, ементал, мимолет.

 

Зърнени и бобови култури

Те осигуряват сложните въглехидрати, които са важни за мускулната и мозъчната функция. Това са истински горива за тялото! Всяко дете трябва да похапва хляб, картофи, леща, боб, ориз, булгур.

 Ето какво трябва да ядат децата всеки ден!

 

 

Плодове и зеленчуци

Дневно детето трябва да яде по5 плода и зеленчука. Те са отлични за здравето, защото съдържат много минерали, витамини и фибри и имат ниско съдържание на калории. Най-голямото предизвикателство е да накараме децата да ги оценят и заобичат. Не казвайте на детето, че зеленчуците и плодовете са полезни.Представете му ги като нещо забавно.

 Ето какво трябва да ядат децата всеки ден!

 

 

Месо, риба и яйца

Те са полезни на протеини. Месото и рибата са богати и на желязо. На 4-годишна възраст децата се нуждаят от дневна доза 40 грама, на 5 години от 50 грама и така нараства с годините.

 Ето какво трябва да ядат децата всеки ден!

 

 

Сладко и мазно?

Мазнините са от съществено значение, но в много ограничено количество. Например 10 грама краве масло върху препечен хляб за закуска или лъжица зехтин за килограм картофи. Замествахте олиото със зехтин или рапично олио.

Що се отнася до сладкото, не го забранявайте, но нека е в разумни количества. На 4-годишна възраст децата могат да ядат до едно плодово мляко или три блокчета шоколад. Нека всичко е с мярка. 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay