Здравословни храни, които всъщност могат да бъдат вредни

Здравословни храни, които всъщност могат да бъдат вредни

Здравословното хранене е въпрос на осъзнаване. За съжаление, често е трудно да разберем коя храна е здравословна и коя не, тъй като има много подвеждащи реклами и етикети. Има доста храни, за които си мислим, че са здравословни, а те всъщност не са. 

Ето няколко такива храни:

1. Плодови сокове

Това включва и портокаловия сок! От десетилетия хранителната индустрия продава плодови сокове и смутита като здравословна алтернатива на обикновените плодове. Не само, че съдържат същото количество захари като газираните напитки, но също така, липсват витамини и съдържат "празни калории", които няма да ви дадат енергия.

Вместо това можете да ядете плодове. Ако обичате да пиете сокове, правете си ги сами у дома, но не забравяйте, че съдържат много повече захар от плодовете. 

2. Мляко

Въпреки че всички си мислим, че млякото и млечните продукти са от съществено значение за балансираната диета, това не е точно така. Въпреки че млякото съдържа абсорбируем калций и витамин D, ако пиете големи количества мляко, вероятно ще надвишите калориите, необходими ви за един ден. Опитайте да ограничите консумацията на мляко. Има и други източници на витамин D, протеини и калций, които могат да ви помогнат да обогатите диетата си, без да приемате калориите от млякото.

3. Газирани напитки без захар

Всички знаем, че газираните напитки са вредни и мислим, че това се дължи на голямото съдържание на захар. Поради тази причина на пазара вече има много газирани напитки, които не съдържат захар. Но много малко се говори за това как съдържанието на фосфати в тези напитки може да навреди на минералния баланс в костите ви, когато консумирате големи количества. Вместо газирани напитки, пийте вода и кафе. 

4. Сьомга

Сьомгата е чудесен източник на здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини. За съжаление, отглежданата във ферма сьомга също съдържа голямо количество пестициди, които са вредни за човешкото здраве.
Ако не искате да спрете да ядете сьомга, проверявайте нейния произход

5. Риба тон

Испанските власти наскоро препоръчаха да не се консумира риба тон под каквато и да е форма от деца под 10 години и бременни жени. Това се дължи на високите нива на живак, съдържащи се в риба тон, който е токсичен метал, който може да причини нервни, храносмилателни или имунни заболявания.

Ограничете консумацията на риба тон и консумирайте риба от местни водоизточници. 

6. Гранола

В зависимост от рецептата, гранолата може да бъде много нездравословна поради високите дози захар, които съдържа. Често се добавят и сушени плодове, което повишава съдържанието на захар още повече. Въпреки че гранолата сама по себе си не е вредна, високите дози захар могат да навредят на здравето ви. Медът, използван от търговските марки, също може да бъде силно обработен и често съдържа скрити подсладители или дори царевичен сироп.

7. Пълнозърнест хляб

Хлябът е богат на калории и с ниско съдържание на витамини и фибри. В пълнозърнестия хляб има още повече захар, за да замаскира горчивината на пълнозърнестото брашно. Хлябът е важна част от менюто ни, но търсете хляб без добавени захари, обикновено правят такива в пекарните. 

8. Зехтин

Зехтинът е може би едно от най-здравословните масла, които можете да консумирате. За съжаление, когато хората говорят за зехтин, те често забравят, че повечето от тези ползи идват от зехтина екстра върджин. Бутилките с етикет "Чист зехтин" съдържат преработено масло, което ще издържи по-дълго, но то също е с по-ниско съдържание на хранителни вещества и пълно с химикали.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay