Какво да ядете (и какво да избягвате), ако имате ендометриоза

Какво да ядете (и какво да избягвате), ако имате ендометриоза

Една от 10 жени получава ендометриоза в детеродна възраст. Ендометриозата е, когато тъкани растат в области като шийката на матката, пикочния мехур, яйчниците и фалопиевите тръби. По принцип тъканта, която образува лигавицата на матката, се намира извън матката, причинявайки кървене, възпаление и болка. Въпреки че няма лечение, съществуват начини за поддържане на добро състояние и управление на ендометриозата, включително и наблюдение на това, което ядете. Съсредоточете се върху противовъзпалителна хормонална диета. Вижте кои храни трябва да ядете и кои да избягвате:

1. Избягвайте млечни продукти

Опитайте нискомаслено млечни продукти или, ако можете, без млечни продукти. Търсете биологични млечни продукти и проверявайте етикетите, за да избегнете храни, съдържащи суроватка, казеин, краве мляко или млечен протеин - това ще намали броя на добавените хормони във вашата храна. Млечните продукти, съдържащи А1 бета-казеин в частност, са показали, че причиняват по-високи нива на възпаление, предизвикващи симптоми на ендометриоза в сравнение с млечните продукти с А2 бета-казеин.

2. Избягвайте глутен

В проучване с 207 жени, 75% съобщават за статистически значимо понижение на болезнените симптоми на ендометриоза, след като са прекарали 12 месеца в диета без глутен. Опитайте се да се съсредоточите повече върху консумацията на пълнозърнести зърнени култури като овесени ядки, киноа и ориз (кафяви, басмати и диви). Б витамините и добавените фибри, намерени в пълнозърнести храни, стимулират здравословния храносмилателен тракт. 

3. Избягвайте сладкиши

Ако обичате сладкиши, това може да е трудно, но захарта е про-възпалителна (лоша за ендометриозата) и трябва да бъде ограничена. Не всички надежди обаче са загубени. За да задоволите апетита, яжте малки порции тъмен шоколад и сушени плодове.

4. Избягвайте алкохол

Смята се, че алкохолът нарушава функцията на яйчниците, влошава симптомите на ПМС и отрицателно влияе върху фертилността. Освен това, алкохолните напитки са склонни да добавят захар, което може да попречи на абсорбирането на други жизненоважни хранителни вещества.

5. Ограничете червеното месо

Говеждото, свинското и телешкото месо трябва да бъдат ограничени до една или две порции на седмица, най-много. Червеното месо показва не само провъзпалително действие, но и причинява хормонни дисбаланси, което е лошо за жените с ендометриоза. 

6. Яжте ядки и семена

Храни като бадеми, орехи, конопени семена, чаени семена, натурални маслени ядки и смляно ленено семе са отлични източници на витамини от вида B и имат високо съдържание на омега-3, които са противовъзпалителни и са добри за жените с ендометриоза.

7. Яжте риба и морски дарове

Сьомга, херинга, сардини, черна треска. Три до пет порции риба седмично ще ви осигурят омега-3 мастни киселини. Яжте риби с по-голяма мастна тъкан и дълбоководни риби, защото те имат дори по-големи нива на омега-3, които, както научихме, са противовъзпалителни. 

8. Яжте плодове

Няма изненада тук. Плодовете са добри за тези със и без ендометриоза, но техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства ги правят особено полезни за тези с ендометриоза. Търсете плодове с по-нисък гликемичен индекс, като боровинки, малини, праскови, ягоди, круши, грейпфрути, портокали, череши, ябълки и нарове. Стремете се да ядете една или две порции на ден и изберете органични плодове, за да избегнете остатъци от пестициди. 

9. Яжте зеленчуци

Отново не е изненада, че зеленчуците са важни за здравословното, балансирано хранене. Зеленчуците също се оказват пълни с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тъмните листни зеленчуци, брюкселско зеле, моркови, цвекло, грах, лук, карфиол, каквото и да изберете, просто се уверете, че сте изградили цветна, разнообразна чиния зеленчуци, за да получите пълната гама ползи и голямо разнообразие от витамини А, Е и В. Опитайте се да ядете четири или пет порции на ден.

10. Яжте студено пресовани растителни масла

Маслата са богати на омега-3 и антиоксиданти, както и мононенаситени мазнини, които повишават добрия холестерол и понижават лошия холестерол. Потърсете студено пресовани масла, защото те не се третират химически. 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay