Какво е овесено мляко и полезно ли е за вас?

Какво е овесено мляко и полезно ли е за вас?

Бадемовото мляко вече не е на мода. Сега всички говорят за овесено мляко. 

Едва ли ще успеете да прегледате Instagram-а си, без да видите поне една снимка на лате с овесено мляко или овесени ядки с овесено мляко.

Но какво представлява и полезно ли е?

Какво е овесено мляко?

Овесеното мляко е точно това, което звучи: веган млечен заместител, направен от овес. В най-основната си форма, овесеното мляко е направено от овес и вода, които се смесват, за да създадат гладка, кремообразна течност. Някои марки подобряват своите продукти с допълнителни витамини и минерали (или добавят вкусове и подсладители).

Хранителни стойности на овесеното мляко

Разбира се, това зависи от конкретното мляко, което купите, защото в някои има повече подсладители, добавени вкусове и други фактори. Но в една чаша обикновено овесено мляко има:

Калории: 130

Мазнини: 2,5 гр

Наситени мазнини: 0 гр

Протеини: 4 гр

Въглехидрати: 24 гр

Захари: 19 гр

Фибри: 1,9 гр

Натрий: 115 мг

Също така ще получите около 35% от препоръчителния дневен прием на калций на чаша и около 10% от дневния препоръчителен прием на желязо - въпреки че отново тези цифри варират, според марката и начина, по който млякото е обогатено. 

Как може да се сравни с другите видове мляко:

Овесеното мляко обикновено има по-малко натрий на чаша, отколкото другите млечни заместители. Например, соевото мляко има около 124 мг натрий на чаша, а бадемовото мляко има 186 мг на чаша - за разлика от 115 мг за овесеното мляко.

Също така е по-богато на фибри от останалите видове мляко.

За съжаление, овесеното мляко е по-бедно на протеини и по-богато на мазнини. 

Едно от предимствата на овесеното мляко - обикновено е без алергени като соя и ядки, което го прави добра алтернатива за млечни продукти, ако имате хранителни алергии. Овесът също така обикновено не съдържа глутен, въпреки че все още трябва да проверявате етикета, преди да го закупите, ако имате непоносимост към глутен.

Как да го използвате?

Мислете за овесеното мляко като за тофу - има наистина неутрален вкус, който го прави подходящо за много различни храни, освен зърнени закуски. Можете да го използвате за сладкиши, ястия, дори да го слагате в кафето си. 

Ако наистина искате да се възползвате от полезните свойства на овеса, можете да си приготвяте овесени ядки с овесено мляко. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay