Лютото може да удължи живота ви

Според ново проучване лютото може да е ключът към дълъг и здравословен живот.

Лютото може да удължи живота ви

Американската сърдечна асоциация публикува изявление, в което подробно се описват предварителните резултати от скорошно проучване относно въздействието на лютия пипер върху здравето. Констатациите ще бъдат представени на предстоящата виртуална конференция Scientific Sessions 2020.

Предварителните изследвания показват, че честите консуматори на люто могат да живеят по-дълго поради храната с противовъзпалителен, антиоксидантен, противораков и регулиращ глюкозата кръвен ефект.

Преди да достигнат до това заключение, изследователите провеждат 4728 проучвания, свързани с лют червен пипер и 570 000 здравни досиета на хора от САЩ, Китай, Италия и Иран и ги сравняват с досиета на тези, които рядко или никога не ядат люто.

В крайна сметка проучването установява, че кандидатите, с които са яли лют пипер, показва следните показания: 26% намаление на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, 23% намаление на смъртността от рак и 25% намаление на смъртността като цяло.

"С удивление установихме, че в тези публикувани преди това проучвания редовната консумация на лют пипер е свързана с цялостно намаляване на риска от всякакви заболявания", казва авторът и кардиолог Бо Сю.

Сю продължава, добавяйки, че количеството и видът на консумирания пипер е различен сред изследванията, което затруднява изследователите да направят заключение точно колко, колко често и кой тип пипер може да бъде свързан с най-големите ползи за здравето.

"Необходими са повече изследвания, особено доказателства от контролирани проучвания, за да се потвърдят тези предварителни констатации", казва лекарят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay