Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием сутрин?

А вие кое предпочитате?

Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием сутрин?

Сутрин обичате да пиете прясно изцеден портокалов сок сутрин или предпочитате чаша прясно мляко? И  двете са полезни, но кое повече? И могат ли изобщо да се делят по това? Има ли някое, което е по-подходящо за сутринта или не? Ще разгледаме плюсовете и минусите на пиенето на портокалов сок и мляко.

Портокалов сок

Плюсове:

 В една чаша портокалов сок има само 110 калории. Тя ви засища за цял ден с витамин C. Портокаловият сок е мощен антиоксидант, който може да предпази кожата от увреждането от слънцето и от замърсители на околната среда като олово.

 Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием сутрин?

 

Недостатъци

Прекалено много портокалов сок може да причини увреждане на зъбния ви емайл. Портокаловият сок намалява твърдостта му с 84%  след като хората го пият всеки ден в продължение на 5 дни. Други плодови сокове имат подобно действие. Повечето от тях имат pH под 4. Сокът от червена боровинка дори е по-кисел от портокаловият сок. Още по-лоши са енергийните напитки и содата, които имат ниво на pH 2,6.

От гледна точка на околната среда портокаловият сок също не е много ок. Най-големият производител на портокалов сок от портокали е Бразилия. Те се отглеждат със синтетични торове и пестициди. Според оценка на производители във Флорида, произвеждането на портокалов сок годишно издава същото количество въглероден диоксид, както 1700 автомобила.

 

Мляко

Плюсове:

2% от чаша мляко съдържа 20% от дневните ни протеинови нужди и 1/3 от препоръчителния прием на калций. Според скорошно проучване, хората, които пият мляко сутрин, са по-малко склонни да преяждат на обяд. Това се дължи отчасти на задоволяването с протеин и фактът, че калцият помага да се регулират хормоните, които контролират теглото.

 Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием сутрин?

 

Недостатъци

Обезмаслените млека съдържат наситени мазнини, които могат да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания и да допринесат за заболявания като диабет.

Нерганичното мляко идва от концентрирани операции за хранене на животни, които замърсяват водните пътища с животински отпадъци и предозират говедата с антибиотици и хормони на растежа.

 

Кое тогава е по-доброто?

Ако пиете мляко сутрин, това е добре за вашите зъби, защото то съдържа много калций, което възстановява зъбния емайл. Но е добре млякото да не е органично, а билогично. То ще ви осигури и полезни антиоксиданти. Органичното мляко съдържа 75% повече антиоксидант бета-каротин, 50% повече витамин Е. Последният е мощен антиоксидант, който помага на имунната система и може да се бори с всякакъв вид рак и сърдечно-съдви заболявания. Също така в билогичното мляко има 70% повече омега-3 мастни киселини.

 

Разбира се, няма нужда да се отказвате напълно от плодовите сокове и в частност от портокаловия. Просто е добре, когато го пиете, да го изпивате веднага, а не да го оставяте да престои в чашата. По-добре е да ядете портокал, отколкото да пиете сока му. Така той има по-малко врем за контакт със зъбите ви и получавате почти всички от хранителните му ползи без коризивно действие.

След като пиете портокалов сок е добре да изплакнете устата си с вода. 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay