Всяка култура има своя версия на пълнено и варено тесто- равиоли, кнедли, пелмени, тортелини...
Пелмените са малки "торбички" от тесто, често пълнени със смляно говеждо месо, ситно нарязан лук и различни подправки. Разбира се, има много варианти, но в тази рецепта кнедлите приличат на тортелини по начина, по който са оформени.
Плънката
Плънката може да бъде комбинация от телешко, агнешко и по-малки количества свинско. Понякога се добавят и гъби. В зависимост от региона могат да се сервират с доматен сос, горчица, заквасена сметана, поръсени с копър, поляти с чили масло или се поставят в бульон. В най-източната част на Русия пък се сервират със соев сос.
Какво представлява тестото за пелмени?
Тестото за пелмени се прави от две основни съставки: универсално брашно и топла вода. Водата трябва да бъде топла, за да тестото бъде по-гъвкаво и лесно за навиване. Поради тази причина няма да имате нужда от машина за паста.
Каква е разликата между пелмени, варенки и пироги?
Пелмените имат корени в Сибир и се превеждат като "хляб с уши".
Варенките идват от Украйна. Приличат на полумесеци, пълнят се с различни пълнежи като картофи, боб или сирене и се варят и сервират със заквасена сметана и пържен лук. Те също могат да бъдат пълнени с плодове.
Пирогите са подобни на варенките. Те са популярни в Полша, пълнени с картофи, понякога риба или месо, и се сервират с кисело зеле или гъби в зависимост от сезона. Те могат да бъдат запържени на тиган, дълбоко пържени или варени.
Най-хубавото на пелмените е, че можете да приготвите тестото и плънката, да ги оформите и да ги замразите. След това могат да се консумират до един месец. Освен това охлаждането на пелмените ще ги накара да станат меки и лепкави, така че замразяването е най-добрият вариант.
Ето как да приготвите вкусни пелмени:
Необходими продукти:
2 ч.ч. (около 240 грама) брашно
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/3 ч. топла вода
за плънката:
250 грама мляно говеждо месо
1/2 ч. нарязан лук
1 ч. л. сол
1/2 ч. масло
заквасена сметана и нарязан на ситно копър, за сервиране
Начин на приготвяне:
Разбийте брашното, яйцето и солта с миксер на средна скорост, докато се образува пухкаво тесто. Налейте водата и продължете да разбивате. Продължете да разбивате, докато тестото стане гладко и еластично, около 5 минути. Увийте тестото в найлоново фолио и оставете да почине 15 до 30 минути.
Разделете тестото на 2 части. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото с точилка. Изрежете около 50 кръга. Подредете върху набрашнена повърхност и покрийте с найлоново фолио. Оставете да почине.
Сложете хартия за печене в голяма тава.
В голяма купа сложете месото, нарязания лук и солта. Разбъркайте добре.
Сложете по една лъжица от плънката върху всяко кръгче от тесто и сгънете така, че да се получат полумесеци. Притиснете ръбовете, след което издърпайте двата края, за да се получи желаната форма. Подредете пелмените в тавата.
Оставете голяма тенджера с вода да заври. Пускайте по няколко пелмени наведнъж, когато изплуват, това означава, че са готови. Извадете пелмените с решетъчна лъжица и ги сложете в голяма купа. Добавете маслото и разбъркайте. Повторете с останалите пелмени.
Сервирайте със заквасена сметана и нарязан на ситно копър.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |