Името "тапенада" може да ви звучи твърде изискано, но не се плашете от сложното име- това е просто френският начин да се опише маслиновата паста, която обикновено се прави от маслини, аншоа и каперси. Тук аншоата липса и е заменена със смокини и балсамов оцет- страхотна комбинация от сладки, солени и пикантни нотки.
Най-хубавото нещо на тапенадата е, че е много универсална. Можете да мажете върху различни сирена, върху брускети, върху месо или да използвате като добавка към сандвичи.
Ето как бързо и лесно да приготвите тапенада от маслини и смокини:
Необходими продукти:
1/2 ч. сушени смокини
1 ч. маслини без костилки
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. изцедени каперси
2 ч.л. горчица
1 ч.л. мащерка
1 скилидка чесън
1/3 ч. зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер
лют червен пипер, по желание
пресен магданоз, за сервиране
Начин на приготвяне:
Сложете смокините в малка купичка и залейте с гореща вода. Оставете да се накиснат за около 10 минути, докато омекнат.
В чопър или блендер сложете изцедените смокини, маслините, оцета, каперсите, горчицата, мащерката и чесъна. Блендирайте, докато се образува каша.
Постепенно добавете зехтина, като разбърквате непрестанно.
Накрая добавете лимоновия сок, малко сол и черен пипер, както и червения пипер, ако използвате такъв.
Прехвърлете в купичка, поръсете с нарязания магданоз и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |