Храни, които децата не бива да ядат (2-ра част)

Храни, които децата не бива да ядат (2-ра част)

Вече ви разказахме за няколко храни, които не бива да давате на децата си, докато са малки, защото може да бъдат опасни за тях. Сега ще ви споделим за още няколко такива храни:

1. Хот-дог и преработено месо

Изследване, проведено от Американското дружество за борба с рака, показа, че консумацията на 50 грама преработено месо на ден увеличава риска от колоректален рак с 18%. Трябва да ограничаваме червеното и преработеното месо, за да намалим риска от рак на дебелото черво и, вероятно, риска от други видове рак.

2. Дъвки

Дъвките не се препоръчват за деца, поради много причини. Първо, съдържат захар, която може да навреди на зъбките им. Най-опасното е, че детето може да глътне дъвката и да се задави.

3. Желирани бонбони

Отново проблемът е захарта. Желираните бонбони съдържат много захар, а това прави децата хиперактивни и агресивни.

4. Картофен чипс

Чипсовете са с високо съдържание на мазнини, калории и сол, всички неща, които децата трябва да избягват да консумират, защото са лоши за тях. Солените храни могат да доведат до затлъстяване, тъй като са толкова опасни, колкото и сладките неща.

5. Пица

Готовата пица, която се поръчва за вкъщи или замразените пици, които се продават в супермаркетите, не са добър вариант за деца, защото съдържат продукти с неизвестен произход. Можете да давате на децата пица от време на време, но е по-добре да я приготвяте вкъщи, защото ще знаете какво сте сложили в нея.

6. Сурово мляко

Суровото мляко може да бъде смъртоносно както за децата, така и за възрастните! Не вярвайте на твърденията, че суровото мляко е по-полезно от пастьоризираното. В много случаи суровото мляко съдържа вредни бактерии, вируси и паразити като Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli и салмонела.

7. Някои сирена

Сиренето е не само вкусно, но и с високо съдържание на калций, витамини и протеини. Не всички видове сирена обаче трябва да се дават на деца. Бебетата и малките деца трябва да избягват синьото сирене и други меки сирена, съдържащи плесен. Някои от тези сирена могат да бъдат направени от непастьоризирано мляко и са рискови за децата, защото могат да съдържат бактерия, наречена листерия, която причинява вид хранително отравяне.

8. Сладолед, купен от супермаркета

Основните съставки на закупения от супермаркет обикновен сладолед са сметана и захар и повечето от тях съдържат вещества, наречени емулгатори, за които е доказано, че прекъсват работата на добрите бактерии в стомаха ни и водят до затлъстяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay