10 чая, които са по-ефективни от един час във фитнеса

10 чая, които са по-ефективни от един час във фитнеса

Чаят е най-консумираната напитка след водата и се ползва широко в целия свят. Тази ароматна напитка обикновено се прави от листата на билки. Консумирането на чай като цяло е свързано с многобройни ползи за здравето, включително предотвратяване на увреждането на червените кръвни клетки и намаляване на риска от различни сърдечни заболявания.

Някои проучвания свързват пиенето на чай със загубата на тегло и намаляването на мазнините по корема. Някои видове чай се оказват по-ефективни от други за отслабването. 

Събрахме 10-те най-ефективни чая за отслабване:

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-известните чайове и е свързан с различни ползи за здравето. Той също така е един от най-ефективните чайове, когато става дума за загуба на тегло. Това е така, защото екстрактът от зелен чай е изключително богат на катехини, които са естествени антиоксиданти, които могат да забързат метаболизма ви и да увеличат изгарянето на мазнини, особено в областта на корема.

Също така съдържа биоактивни вещества като кофеин и EGCG, които могат да имат мощни ефекти върху вашия метаболизъм. Освен това веществата в зеления чай повишават нивата на хормоните, които са отговорни за изгарянето на мазнините в нашата система.

2. Пу-ер чай

Този чай е кръстен на град Пу-ер в провинция Юнан. Пу-ер чайът принадлежи към семейството на китайския черен чай и ферментира чрез химична реакция между полезните бактерии и първичния чай, изсушен от слънчева светлина. Има успокояващ аромат, който се развива с течение на времето и хората обикновено се наслаждават да го пият след хранене. Колкото по-дълго време се съхранява, толкова по-силен е ароматът.

Чаят Пу-ер подтиска синтеза на мастни киселини, който след това засяга процеса на липогенеза, който трансформира мазнините в енергия почти веднага след хранене. Това предотвратява натрупването на мазнини и предотвратява увеличаването на теглото. Освен това е установено, че понижава кръвната захар и нивата на триглицеридите в кръвта.

3. Черен чай

Черният чай е пълен с хранителни вещества, които са малко по-различни от тези в зеления или белия чай. Но подобно на зеления чай и белия чай, той е свързан със загубата на тегло. Черният чай е богат на антиоксиданти, наречени флавоноиди или по друг начин известни като полифеноли, които са свързани с много ползи за здравето като загуба на тегло. Освен това полифенолите в черния чай спомагат за производството на червените мастни киселини в червата, за които е доказано, че забързват метаболизма.

В допълнение към загубата на тегло, черният чай е от полза за нивата на кръвната захар, според скорошно проучване. Изследванията показват, че пиенето на кафе и чай елиминира риска от диабет тип II. Всъщност консумирането на поне 3 чаши чай или кафе на ден може да намали риска от диабет тип II с 42%.

4. Оолонг чай

Чаят Оолонг е традиционен тип китайски чай, който е частично окислен. Той има силен аромат и много наситен вкус. Различни проучвания показват, че оолонг чаят може да подпомогне загубата на тегло чрез подобряване на процеса на изгаряне на мазнините и ускоряване на метаболизма. Полифенолите в чая оолонг са поне частично отговорни за ползите от загубата на тегло.

5. Бял чай

Белият чай се обработва много внимателно и внимателно се бере, докато растението все още е младо. Той има много различен вкус, който се различава от другите видове чай. Той има фин, деликатен, леко сладък вкус. Предимствата на белия чай са добре проучени през годините и варират от подобряване на здравето до унищожаване на ракови клетки.

Белият чай и зеленият чай имат еднакво количество катехини, които допринасят за бързата и ефективна загуба на тегло.

Освен това, белият чай ефективно инхибира образуването на нови мастни клетки, които са известни като адипоцити. Тъй като намаляването на образуването на нови мастни клетки намалява теглото. В допълнение, той стимулира липолизата, процеса на изгаряне на мазнините в тялото. Излишната мазнина в тялото е ефективно изгорена, което води до загуба на тегло.

6. Ройбос чай

Ройбос чаят е билков чай, който идва от Южна Африка. Той също има много ползи за здравето и помага за отслабване. Той е богат на антиоксиданти като аспалатин и нофофагин, които са отговорни за подпомагане на изчистването на вредните свободни кислородни радикали, които са склонни да увреждат ДНК. 

7. Матча чай

Чаят Матча, известен още като чай на прах, се получава от същото растение като зеления чай. Но е много по-ефективен при загубата на тегло, тъй като се обработва от организма по различен начин. Този чай съдържа изключително малко калории- 1 грам има около 3 калории. 

8. Чай от канела

Чаят от канела е много ниско калоричен и помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Чаят от канела също потиска апетита. Освен това канелата подпомага доброто храносмилане.

9. Чай от куркума

Основният антиоксидант в чая от куркума е куркуминът, който е противовъзпалително вещество, което се използва от векове в китайската медицина. Куркумата може да помогне за контролиране на наддаването на тегло, премахване на затлъстяването и лечение на метаболитни нарушения.

10. Лимон и джинджифил

Лимонът и джинджифилът имат разнообразни ползи за общото ви здраве и ускоряването на метаболизма е една от тях. Също така имат способността да увеличават енергията с 3 пъти повече от кафето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay