7 популярни храни, които крият в себе си повече захар, отколкото си мислите

7 популярни храни, които крият в себе си повече захар, отколкото си мислите

Експертите препоръчват жените да консумират само 24 грама захар на ден, докато на мъжете е разрешено до 36 грама. Но знаете ли, че една газирана напитка съдържа близо 40 грама захар? Разбира се, всички знаят, че газираните напитки са с високо съдържание на захар, но мнозина не знаят, че кутия доматена супа може да съдържа до 20 грама захар на порция, а любимият ви ябълков сок, дори и да пише, че е неподсладен, има около 25 грама захар на чаша.

Ето някои храни, за които предполагаме, че са здравословни, с ниско съдържание на захар, но всъщност не са:

1. Консервирана супа

Бихте си помислили, че закупената в магазина супа би била здравословна комбинация от вода и питателни зеленчуци. Но когато прочетете етикета, ще забележите, че съдържанието на захар в една кутия всъщност може да покрие целия ви необходим дневен прием на захар. Това е особено често при сосовете на доматена основа, където захарта се използва за балансиране на киселинността на доматите.

2. Нискомаслено кисело мляко

Въпреки че храни с ниско съдържание на мазнини може да са примамливи за тези, които се опитват да водят по-здравословен начин на живот, не всички от тях всъщност са по-добри за вас - особено що се отнася до киселото мляко. Порция високомаслено обикновено кисело мляко съдържа 4,7 грама захар, докато порция йогурт може да съдържа от 6 до 12 грама захар. Добавянето на захар в нискомаслените варианти се използва, за да компенсира загубата на вкус и консистенция, която идва от мазнините. Много кисели млека с ниско съдържание на мазнини и аромати също съдържат нездравословни форми на подсладители, като захароза или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

3. Салатен дресинг

Подобно на киселото мляко, салатните дресинги, които имат по-малко мазнини и калории, съдържат повишени количества захар. 2 супени лъжици от вашия любим дресинг, закупен от магазина, могат да съдържат около 7 до 10 грама добавена мазнина. Експертите препоръчват да си направите дресинг за салати у дома, за да сте сигурни, че няма добавени захари, консерванти или други нездравословни съставки. Здравословен дресинг за салата, който можете лесно да приготвите у дома, е винегрет, съставен от 3 съставки: зехтин, 2 части оцет и малко сол и черен пипер.

4. Кетчуп

Този бутилиран сос е един от най-популярните. С комбинация от сладки, кисели и умами вкусове, кетчупът е най-популярен в бургерите и като сос за потапяне на пържени картофи. Въпреки това, една супена лъжица от тази червена подправка е еквивалентна на поставянето на цяло кубче захар в устата. Съдържащи приблизително 4 грама захар на супена лъжица, повечето бутилки кетчуп съдържат значителни количества високофруктозен царевичен сироп, които са свързани със затлъстяването и сърдечните заболявания.

5. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е популярен източник на протеини. Докато естествените видове фъстъчено масло съдържат малко или никаква захар, много търговски варианти са пълни с нездравословни масла и добавени захари. Някои популярни марки могат да имат до 8 грама захар на 2 супени лъжици. Диетолозите препоръчват да прочетете етикетите със съставките на фъстъченото масло, за да видите кои са най-естествените и здравословни.

6. Картофен чипс

Един пакет от любимия ви чипс може да има около 3% -5% съдържание на захар. Това е особено често при чипсове с аромати като барбекю, сладко чили, мед или сладки царевични чипове. Чипсът също е с високо съдържание на въглехидрати, които тялото ви превръща във форма на захар, наречена глюкоза. Диетолозите съветват нездравословната храна, като чипс, да се яде умерено, за да се предотвратят някои заболявания.

7. Сушени плодове

Сушените плодове се считат за здравословни. Подобно на пресните им версии, те са богати на витамини, фибри и антиоксиданти. Въпреки това, когато плодовете се дехидратират, съдържанието на вода се отстранява, което ги прави много богати на естествени захари.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay