8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Терминът "суперхрана" се използва за първи път за популяризиране на бананите в началото на ХХ век. Днес думата суперхрана се използва за описване на всяка храна, която има много ползи за здравето, особено тези с високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на калории. Въпреки че има много предимства при консумацията на суперхрани, яденето на твърде много от тях може да бъде също толкова опасно, колкото яденето на нездравословна храна.

Ние вярваме, че всичко е полезно, когато е в умерени количества, затова ще ви посъветваме с кои суперхрани не бива да прекалявате: 

1. Броколите могат да раздразнят червата ви

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Чаша сурови броколи съдържа само 31 калории, 6 грама въглехидрати и 0,3 грама мазнини. Богати са на фибри, протеини, витамин С, калий и други витамини и минерали. Проучванията обаче установяват, че консумацията на прекалено много броколи и други кръстоцветни зеленчуци (кръстоцветните означава "кръстосване" и включва зеленчуци като кейл, карфиол, зеле и брюкселско зеле) може да предизвика дразнене на червата. 

Прекаляването с броколи и неговите кръстоцветни роднини оказва отрицателно въздействие върху хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, поради високото съдържание на витамин К.

2. Сьомгата може да разрежда кръвта ви

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Сьомгата е добър източник на чисти протеини и омега-3 мастни киселини, които са добри за намаляване на възпалението в тялото. Една порция сьомга осигурява 30% от дневните нужди на възрастен от протеини. Докато сьомгата е най-добрият избор за много хора, които се грижат за здравето, свръхконсумацията на омега-3 може да има отрицателен ефект върху броя на тромбоцитите в кръвта ви и дори може да разреди кръвта. Освен това проучванията са установили, че яденето на твърде много риба, включително сьомга, може да повиши нивата на живак в кръвта.

За разлика от дивата сьомга, е установено, че отглежданата сьомга има почти двойно количество мазнини и калории. Последните изследвания също така установиха, че отглежданата във ферми сьомга може да има връзка със затлъстяването, заради количествата замърсители и химикали, които могат да бъдат открити във водите на стопанството.

3. Канелата може да отрови тялото ви

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Канелата се счита за суперхрана поради високото си съдържание на антиоксиданти и много лечебни свойства. Способна да намали нивата на кръвната захар, да намали възпалението и да предотврати сърдечни заболявания, популярната подправка се счита за една от най-добрите суперхрани сред семейството на подправките.

Въпреки всичките й ползи за здравето, количеството канела, което поглъщаме, трябва да се следи до една чаена лъжичка на ден за възрастен. Изследванията разкриват, че твърде много канела може да бъде токсична поради съдържащия се в нея кумарин. Кумаринът е особено опасен за хора с чернодробни проблеми и може да причини увреждане на черния дроб при прекомерен прием.

4. Авокадото може да причини натрупване на мазнини

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Авокадото придоби световна популярност като суперхрана през последните години поради високите си хранителни свойства. Една порция авокадо компенсира една четвърт от нуждите на витамин К за възрастни, една пета от нуждите ни от фолиева киселина и една десета от ежедневните ни нужди от витамин Е. Мазният плод също е богат на омега-3 и фибри, но твърде много авокадо също може да доведе до възпаление, подуване на корема и разстройство на стомаха.

Поради своите мастни свойства, авокадото има висок брой калории. Както всяка друга калория, твърде много от тях могат да доведат до напълняване. Ако планирате да включите авокадо в ежедневния си план за хранене, експертите препоръчват да ядете 50 грама или около една трета до половината авокадо.

5. Хумусът може да доведе до затлъстяване

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Хумусът е направен от нахут, сусамова паста, лимони, чесън и зехтин. Поотделно всички съставки съдържат разнообразни ползи за здравето; но когато се комбинират, те произвеждат хранителна и наситена с протеини суперхрана. Хумусът не само е подходящ за вегани и тези с алергии към ядки, глутен и млечни продукти, но е свързан с подобрено здраве на храносмилането и контрол на кръвната захар.

Важно е да се отбележи, че ползите от хумуса се откриват особено в домашната версия. Повечето хумуси, закупени в магазина, не са толкова здравословни и дори могат да съдържат опасни съставки като големи количества натрий, ненужни масла и консерванти. Този хумус, подобно на други преработени храни, може да допринесе за затлъстяване и различни заболявания, така че е най-добре да си направите сами.

6. Комбуча

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Комбуча е ферментирал сладък чай с високо съдържание на антиоксиданти и пробиотици. Напитката придоби популярност в домакинствата през 90-те години, но може да бъде проследена още през 220 г. пр. Н. Е. В Китай. Днес комбуча се счита за здравословна суперхрана и напитка за детоксикация. Тя обаче не е подходяща за хора със слаба имунна система поради факта, че съдържа различни видове бактерии и дрожди, тъй като се сервира в сурово и непастьоризирано състояние. 

В допълнение, твърде много комбуча може да ви разстрои стомаха или да причини киселини. 

7. Рибата тон може да повлияе на вашите двигателни умения

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Рибата тон е постен протеин, който е богат на омега 3 и витамин В12. Проучванията показват, че яденето на риба тон е полезно за сърцето и укрепва здравето на очите, имунната система и понижава кръвното налягане. Подобно на сьомгата и другите риби, тонът съдържа живак, което го прави опасна храна, когато се консумира в големи количества и често. Отравянето с живак се проявява в проблеми с паметта или загуба на зрение, физически тремор и изтръпване.

Сравнявайки ползите от консервиран и пресен тон, и двата са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Изследванията обаче показват, че албакорът или големият бял тон имат по-високо съдържание на живак в сравнение с неговите по-малки и по-тъмни роднини.

8. Зеленият чай може да причини болки

8 суперхрани, с които не бива да прекаляваме

Зеленият чай е етикиран като една от най-здравословните напитки в света поради високото си съдържание на антиоксиданти. Установено е, че антиоксидантите в зеления чай намаляват риска от рак и сърдечни заболявания, изгарят мазнини и подобряват мозъчната функция. Въпреки че ползите от зеления чай са безброй, прекомерните количества от него могат да причинят негативни странични ефекти, особено поради високото му съдържание на кофеин.

Ефектите от консумацията на твърде много кофеин включват безсъние, главоболие, сърцебиене и киселини. За тези с ниска толерантност към кофеиновите продукти, зеленият чай също може да причини киселини и лошо храносмилане. Според експерти 3 до 5 чаши зелен чай на ден са повече от достатъчни за средностатистическия възрастен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay