Вкусна рецепта за веган лазаня

Вкусна рецепта за веган лазаня

Ако обичате лазаня, то този веган вариант може да ви се стори малко необичаен. Ние обаче ви призоваваме да опитате, защото по нищо не отстъпва на оригинала!

Необходими продукти:

ЗА ЛАЗАНЯТА

1 кутия кори за лазаня

Една опаковка твърдо тофу, отцедено

Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

1 с.л. зехтин

1 голяма глава лук, нарязан

3 скилидки чесън, смлени

Сушен риган

250 г гъби, нарязани

300 г спанак

ЗА БЕЛИЯ СОС

1/4 ч.ч. зехтин

1/4 ч.ч. брашно

2 1/2 ч.ч. бадемово мляко (или друга ядкова напитка)

2 с.л. хранителна мая

1/2 ч.ч. чесън на прах

Сол и прясно смлян черен пипер

2 ч.ч. сос маринара

3 домата, нарязани на ситно

1/4 ч.ч. тънко нарязан босилек, за гарнитура

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Оставете голяма тенджера с подсолена вряща вода да заври и сварете корите за лазаня, докато станат ал денте. Отцедете.

Увийте тофуто в чиста кухненска кърпа или хартиени кърпи и поставете в голяма чиния. Поставете тиган или тежка чиния върху тофуто, за да изтискате възможно най-много течност. Оставете да престои поне 30 минути. Когато се отцеди, се натрошава с две вилици и се овкусява със сол и черен пипер.

В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Добавете лука и чесъна и подправете със сол, черен пипер и 1 чаена лъжичка риган. Добавете гъбите и гответе, докато омекнат. Разбъркайте спанака в тигана, докато се комбинират напълно. Свалете от котлона и оставете зеленчуците настрана.

Избършете тигана и го върнете на среден огън, за да направите белия сос: Добавете зехтина и го загрейте. Прибавете брашното и разбийте. Гответе до леко златисто. Разбийте с ядковото мляко до гладкост. Разбъркайте с хранителната мая и чесъна на прах и подправете със сол и черен пипер. Оставете да къкри, докато се сгъсти.

Време е да пподредите лазанята. В голяма тава за печене наредете с лъжица 1/4 c маринара на равномерен слой, след което добавете слой кори. Отгоре нанесете равномерен слой зеленчукова смес, тофу, маринара и бял сос. Повторете, докато се използват всички съставки, завършвайки с маринара. Добавете един слой домати и подправете със сол, черен пипер и останалия риган.

Печете 35 до 40 минути, докато доматите се сварят и лазанята се загрее. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Гарнирайте с босилек и сервирайте.

Приятен апетит!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay