Ако обичате лазаня, то този веган вариант може да ви се стори малко необичаен. Ние обаче ви призоваваме да опитате, защото по нищо не отстъпва на оригинала!
Необходими продукти:
ЗА ЛАЗАНЯТА
1 кутия кори за лазаня
Една опаковка твърдо тофу, отцедено
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязан
3 скилидки чесън, смлени
Сушен риган
250 г гъби, нарязани
300 г спанак
ЗА БЕЛИЯ СОС
1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. брашно
2 1/2 ч.ч. бадемово мляко (или друга ядкова напитка)
2 с.л. хранителна мая
1/2 ч.ч. чесън на прах
Сол и прясно смлян черен пипер
2 ч.ч. сос маринара
3 домата, нарязани на ситно
1/4 ч.ч. тънко нарязан босилек, за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Оставете голяма тенджера с подсолена вряща вода да заври и сварете корите за лазаня, докато станат ал денте. Отцедете.
Увийте тофуто в чиста кухненска кърпа или хартиени кърпи и поставете в голяма чиния. Поставете тиган или тежка чиния върху тофуто, за да изтискате възможно най-много течност. Оставете да престои поне 30 минути. Когато се отцеди, се натрошава с две вилици и се овкусява със сол и черен пипер.
В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Добавете лука и чесъна и подправете със сол, черен пипер и 1 чаена лъжичка риган. Добавете гъбите и гответе, докато омекнат. Разбъркайте спанака в тигана, докато се комбинират напълно. Свалете от котлона и оставете зеленчуците настрана.
Избършете тигана и го върнете на среден огън, за да направите белия сос: Добавете зехтина и го загрейте. Прибавете брашното и разбийте. Гответе до леко златисто. Разбийте с ядковото мляко до гладкост. Разбъркайте с хранителната мая и чесъна на прах и подправете със сол и черен пипер. Оставете да къкри, докато се сгъсти.
Време е да пподредите лазанята. В голяма тава за печене наредете с лъжица 1/4 c маринара на равномерен слой, след което добавете слой кори. Отгоре нанесете равномерен слой зеленчукова смес, тофу, маринара и бял сос. Повторете, докато се използват всички съставки, завършвайки с маринара. Добавете един слой домати и подправете със сол, черен пипер и останалия риган.
Печете 35 до 40 минути, докато доматите се сварят и лазанята се загрее. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Гарнирайте с босилек и сервирайте.
Приятен апетит!
0 | 0 |