Елизабет Арден: Силата на една мечта

“Да бъде красива е изконното право на всяка жена.”

Елизабет Арден: Силата на една мечта

Флорънс Найтингейл Греъм е родена през далечната 1878 година в Уудбридж, Канада. Тя е петото и най-малко дете на емигранти от Великобритания, пристигнали малко преди това в Страната на неограничените възможности в търсене на по-добър живот.

Още от ранна детска възраст Флорънс помага на баща си, който е продавач на пазара в Онтарио. Тогава тя е пленена от финеса и красотата на богатите жени от града и започва да си мечтае да бъде като тях. "Искам да бъда най-богатата малка жена на света,” често повтаря малката госпожица пред семейството си.

Флорънс постъпва в училище за медицински сестри, където се увлича по фармакологията. Тя обаче така и не успява да завърши образованието си. Вместо това заминава заедно с брат си за Ню Йорк, където си намира работа като рецепционист в популярния тогава салон за красота Eleanor Adair's Beauty Salon. Именно там Флорънс изучава в детайли света на козметичните процедури и най-вече изкуството на лицевия масаж.

Покрай работата в салона страстта на Флорънс към козметиката се засилва дотолкова, че тя започва да създава свои продукти в домашни условия, водена от фиксидеята да създаде крема чудо.

Елизабет Арден: Силата на една мечта
През 1909 година Флорънс се запознава с Елизабет Хъбард, която е дипломиран козметолог. Водени от общата си страст - светът на красотата - двете решават да станат съдружнички и само година по-късно откриват свой магазин в сърцето на Ню Йорк. Red Door Salon отваря врати на Пето авеню, като за тази цел Флорънс задлъжнява с огромната тогава сума от 6 000 долара.

Горе-долу по същото време се ражда и името Елизабет Арден, което Флорънс Найтингейл приема за свой псевдоним. Тя работи зад щанда на магазина и разказва на клиентките си вълнуващи истории за дамата, която обикаляла света в търсене на екзотични съставки, които след това влагала в козметиката, продавана в магазина. Тази митична жена се казвала Елизабет Арден.

Историята разказва, че Флорънс се възхищавала на кралица Елизабет I и затова избрала малкото име. Фамилията Арден пък идва от поемата на Алфред Тенисън "Enoch Arden”. Така се ражда и марката Elizabeth Arden.

Елизабет Арден: Силата на една мечта
По това време употребата на козметика не е особено популярна сред жените. Обществото е свързвало този тип продукти само с актрисите от театъра и проститутките. Точно това насадено мислене се опитва да изкорени Флорънс, вече по-известна като Елизабет Арден. Нейната главна житейска философия е, че "да бъде красива е изконното право на всяка жена.”

Продуктите, които тя създава, имат за цел да лекуват, а не да маскират кожата. Елизабет съчетава тайните на природата с последните открития на науката, за да предлага на жените кремове, които разкриват и подчертават естествената красота. Тя е идеологът и на концепцията total look, която повелява, че ружът, червилото и лакът на една дама трябва да бъдат в цветова хармония и да се допълват.

Може би най-революционното въведение на Елизабет Арден е нейната идея за грижа за кожата. Почистване, тонизиране и подхранване са трите стъпки, с които всяка жена се съобразява и днес. Тя е създател и на първата водоустойчива спирала за мигли.

В сътрудничество с имена като Карл Лагерфелд, Валентино и Елизабет Тейлър пък Арден създава поредица от парфюмни аромати.

Елизабет Арден: Силата на една мечта
Елизабет често пътува до Париж, за да усъвършенства своите козметични познания. Именно френската столица била за нея "Мека” на красотата и иновациите. Друга любима нейна дестинация е Лондон. Връщайки се от поредното си пътуване до Европа, тя се запознава с Томас Люис, с когото през 1918 година сключва брак. Съвместният им живот продължава цели 17 години.

В деня на сватбата Елизабет е толкова заета, че веднага след церемонията се връща обратно в своя офис. И това е само едно от многото доказателства за маниакалния работохолизъм, с който тя е пословична.

Елизабет назначава Томас за търговски директор на марката Elizabeth Arden, но никога не му дава дори и една акция от компанията. След развода им той решава да ѝ отмъсти и постъпва на работа при нейната най-силна конкуренция - Хелена Рубинщайн.

Вторият брак на Елизабет Арден е през 1942 година. Неин избраник този път е руснакът Михаил Евланов. Съвместният им живот обаче се основава на измама от страна на съпруга. Евланов лъже Елизабет, че е от благородническо потекло и носи титлата княз. Година по-късно истината излиза наяве и двамата се развеждат.

Елизабет Арден: Силата на една мечта
Освен козметиката, другата голяма любов на Елизабет Арден са... конете. Тя често е била чувана да казва, че "май повече ми провървя с конете, отколкото с мъжете. Но това е, защото аз винаги съм обичала конете повече.”

"Обръщайте се към конете, като към жени, а с жените като към коне. И тогава те ще започнат да побеждават заради вас.” Това пък бил съветът ѝ към мъжете.

В знак за огромния принос към козметичната индустрия Елизабет Арден е удостоена с орден на Почетния легион през 1942 година.

Флорънс Найтингейл Греъм създава едновременно империя и цяла нова индустрия. Новаторското и мислене и почти крайната ѝ целеустременост я превръщат в икона, чиято памет е жива и до днес. Тя напуска този свят през 1966 година, вследствие на усложнения при пневмония. Погребана е с името Елизабет Н. Греъм.

Ако тази статия ви е била интересна, присъединете се към света на Jenite.bg във фейсбук!

41 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 26.03.2013|18:30
Много силна статия .
17
Не е посочен 26.03.2013|18:09
Много хубава статия .
16
Не е посочен 26.03.2013|17:09
Чаровна мацка е була и успешна.
15
Не е посочен 26.03.2013|16:25
мечтите се сбъдват, ако си достатъчно настоятелен
14
Не е посочен 26.03.2013|16:07
Страхотен материал!
13
Не е посочен 26.03.2013|15:38
Колко се е променила от тогава козметичната индустрия - от козметични продукти, които лекуват сме стигнали до такива, които просто заличавт проблема и са наблъскани с химии, така че създават и допълнителни други.
12
Не е посочен 26.03.2013|14:59
Много интересна статия, но нормално,всяко нещо тръгва от някъде :Р
11
Не е посочен 26.03.2013|14:52
много макиаж, много нещо
10
Не е посочен 26.03.2013|14:11
много е важно да имаш мечти и да правиш всичко възможно да ги постигнеш:) аз винаги каквото съм решила съм го постигала
9
Не е посочен 26.03.2013|12:11
НТова за ружа, лака и червилото не го знаех, но пък има логика. Доста интересен и пикантен личен живот е имала създателката на козметичния гигант.
8
Не е посочен 26.03.2013|12:06
Много интересна статия.
7
Не е посочен 26.03.2013|11:47
Който не мечтае е обречен.
6
Не е посочен 26.03.2013|11:24
Тя е обичала кобете това е страхотно и аз ги обичам
5
Не е посочен 26.03.2013|11:23
кой ли не би се запленил от фитнеса и красивата визия на дамите със заможно потекло.
4
Не е посочен 26.03.2013|11:22
Онтарио не е ли в Канада
3
Не е посочен 26.03.2013|11:11
"май повече ми провървя с конете, отколкото с мъжете. Но това е, защото аз винаги съм обичала конете повече.”- впечатляващо изказване и има защо, конете са мълчаливи и само клатят глава в знак на съгласие, за разлика от мъжете.
2
Не е посочен 26.03.2013|10:34
Много силен пример от историята на една жена, която не се е спряла пред нищо и чрез целенасоченост е успяла да покори върхове в кариерата си. За съжаление личния й живот е пълен провал. Явно не може да се съчетават нещата.
1
Не е посочен 25.03.2013|18:00
Много интересно. Не я бях чувала тази жена, а явно е истинска икона. Приятно ми е да чета подобни материали.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay