Нахутът- един от най-здравословните хранителни продукти

Нахутът- един от най-здравословните хранителни продукти
unsplash

Нахутът и продуктите от нахут са лесни за намиране в супермаркетите в наши дни. Те са доста популярни в последно време.

Известни също с испанското си наименование, фасул garbanzo, тези малки, но мощни бобови зрънца са не само универсални, достъпни и лесни за съхранение, но също така са отличен източник на важни микро- и макронутриенти и имат много ползи за здравето. 

Нахутът може да се запече и да се добави към салати, за да придаде хрупкавост, да се свари и да се използва за супи, както и да се блендира, заедно със зехтин и подправки, за да се получи вкусен хумус. Може да се използва също като заместител на местото, като може да се приготвят бургери и кюфтета от нахут, вместо месо. 

Нахутът- един от най-здравословните хранителни продукти Pexels

За да извлечете най-много ползи за здравето от нахута, препоръчително е да му се наслаждавате във възможно най-близка до суровата му форма. Когато готвите с консервиран нахут, отцедете го и го изплакнете с вода, за да отмиете излишната сол или консерванти (можете да запазите течността от консервирания нахут и да я използвате, за да направите aquafaba, вегански заместител на яйчен белтък.)

Ето всички впечатляващи хранителни ползи, които нахутът предлага, и защо той е един от най-здравословните хранителни продукти:

1. Нахутът е отличен източник на растителни протеини

Протеинът е основен макронутриент, необходим за всичко - от възстановяването на мускулите до хормоналната функция, така че нахутът е отлична добавка към всяко хранене за засищащ протеинов тласък. Ако вече следвате веган или вегетарианска диета, има вероятност вече да сте се пристрастили към нахута, благодарение на високото му съдържание на протеини. Тъй като нахутът съдържа почти всички незаменими аминокиселини с изключение на метионин, той се счита за по-висококачествен източник на протеин от някои други бобови растения.

2. Нахутът е с високо съдържание на фибри

Комбинирайте високото съдържание на протеини с голямото количество фибри и ще получите печеливша комбинация от хранителни вещества, необходима, за да задоволите глада и да останете сити за по-дълго време. Протеините и фибрите работят заедно, за да помогнат за забавяне на храносмилането и да осигурят продължителна ситост.

3. Нахутът е с нисък гликемичен индекс 

Гликемичният индекс измерва колко бързо храните причиняват повишаване на кръвната ви захар след консумацията им. Нахутът е сравнително нисък в тази скала, с резултат 28. И с високото си съдържание на протеини и фибри, нахутът е чудесен начин за контролиране на кръвната захар.

Проучване от 2008 г. установява, че хората, които ядат 728 грама нахут на седмица, са имали значително намаляване на нивата на инсулин на гладно, важен фактор за регулиране на кръвната захар. А по-скорошно проучване установява, че нивата на кръвната захар са значително по-ниски след 45 минути, когато хората ядат хумус с въглехидрати, отколкото в сравнение с яденето само на въглехидрати, което предполага, че хумусът (направен от нахут) може да компенсира храните с по-висок гликемичен индекс.

Нахутът- един от най-здравословните хранителни продукти Pexels

4. Нахутът може да ви помогне да достигнете дневните си нужди от желязо

Една чаша нахут осигурява около 4,7 милиграма желязо плюс 2,1 милиграм витамин С, който помага на тялото да абсорбира желязото. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, със симптоми като слабост и умора. Консумацията на нахут може да ви помогне да избегнете това. 

5. Нахутът е пълен с полезни за сърцето микроелементи

Освен протеините и фибрите, нахутът предлага изобилие от мощни витамини и минерали, включително магнезий, калий и селен. Калият, например, е доказано, че помага за понижаване на кръвното налягане, наред с многото си други функции. Тези минерали също играят роля за намаляване на възпалението, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. 

6. Нахутът съдържа съединения, предпазващи от рак

Нахутът осигурява антиоксиданти, витамин B и селен и има потенциал да помогне за предпазване от някои видове рак. Когато ядете нахут, тялото ви създава късоверижна мастна киселина, наречена бутират, за която е доказано, че помага на тялото да се освободи от болни и умиращи клетки. Нахутът също така съдържа други биоактивни съединения- ликопен, биоханин А и сапонини, за които е доказано, че намаляват риска от някои видове рак.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay