Грешки, които често допускаме по време на ремонт на жилището

Грешки, които често допускаме по време на ремонт на жилището

Обновяването и ремонтирането на жилището никога не е лесно. Освен че трябва да контролирате всичко (като качеството на работа), вие също се тревожите за бюджета и дали имате достатъчно пари. Хората често отлагат някои неща, с идеята да не харчат излишни пари и мислят да го направят след няколко месеца. 

Има обаче неща, които не бива да се отлагат и грешки, които често допускаме, а не бива.

Реконструкция без разрешение

Това може да доведе не само до проблеми с безопасността, но и до глоби. И ако решите да продадете дома в бъдеще, ще се сблъскате с някои проблеми. Ще трябва да разрушите построеното и да го направите така, както е било. Така че, всички сериозни промени трябва да се извършват с разрешение. 

Неравни стени

За да ги поправите, ще трябва да започнете всичко от нулата. Ако те са само малко неравни, не е толкова лошо, но ако е видимо, по-добре не пестете от това и ги оправете. Неравномерните стени ще доведат до проблеми с мебелите, няма да можете да поддържате неща като скринове на едно ниво със стената и плочките ще бъдат по-трудни за полагане.

Електрическо окабеляване

Проблемите с окабеляването могат да доведат до пожари. Имайки предвид факта, че зареждаме около 4-5 устройства на ден и използваме много други уреди, има много работа, с която електрическата мрежа трябва да се справя. И ако окабеляването е лошо, има шанс да има пожар. По-добре е да наемете професионален електротехник, който да извърши цялата необходима работа от самото начало.

Ключове за лампи, които са поставени твърде високо

Това е важно нещо, което трябва да се има предвид за тези, които планират да имат деца. Ако ключът е твърде на високо, детето ще трябва да скочи, за да го достигне. 

Малко контакти и ключове за лампите

Преди да сте шпакловали и боядисали, изведете достатъчно контакти и ключове за лампи, защото в последствие няма да можете да го направите. Що се отнася до ключовете за лампи- сложете по един в двата края на стаята. 

Подово отопление в цялата стая

Подовете с отопление не са евтини, така че е по-добре да ги поставите до краищата на кухненските мебели. Няма смисъл да поставяте системата на целия под в цялата стая. Също така е добра идея да инсталирате подово отопление в коридорите. През зимата ще можете да изсушите обувките си там.

Вентилация за вградени уреди

Важно е да запомните, че кухненските уреди се нуждаят от малко пространство между гърбовете и стената. Ако няма достатъчно място за вентилация, хладилникът ще се повреди много по-бързо. По-добре е да планирате такива неща предварително.

Няма достъп до тръбите

Това е абсолютно ваша отговорност да се уверите, че има достъп до тръбите, дренажната система и всичко останало. Ако е необходимо, ще трябва да разрушите всичко, което го блокира. Може да изпуснете нещо в тоалетната или тръбата да избухне. Само си представете колко ще трябва да разрушавате и ремонтирате след това. 

Пропускане на подмяната на старите тръби 

Това не е никак евтино нещо, а изкушението да запазите старите тръби е голямо. Но трябва да разберете, че старите тръби могат да се счупят и ще трябва да ги смените - и има шанс да се наводни целия ви дом. Така че не пренебрегвайте това.

Един източник на светлина

Ще имате твърде малко светлина или твърде много от нея. Така или иначе, трябва да помислите за наличието на няколко източника на светлина, за да създадете точната атмосфера, от която се нуждаете. Ако не направите това, всички контакти ще бъдат заети с лампи.

Електрически контакти

Това е очевидно, но няма такова нещо като твърде много контакти. Колкото повече, толкова по-добре. В идеалния случай трябва да имате представа къде ще ви трябват, за да изчислите броя и местоположението. Разбира се, можете да използвате удължители по-късно, но е по-добре да не се налага да ги използвате.

Не оставяте замазката да изсъхне

Замазката е основата на пода. Можете да поставите подово покритие върху нея. Замазката отнема много време да изсъхне. Но е важно да я оставите да изсъхне напълно, в противен случай материалите, които ще използвате, ще пострадат. Например, ако поставите плочки върху замазка, която не е достатъчно суха, лепилото няма да функционира правилно.

Плочки с релеф

Изглеждат добре, вярно е. Но трябва да вземете предвид местоположението на тези плочки. Трудно ще ги поддържате чисти близо до кухнята или в банята. Също така ще бъде почти невъзможно да поставите нещо точно до такива плочки. Винаги ще има малко място и там ще се натрупва мръсотия. 

Циментова фугираща смес за вашата баня

Когато инсталирате вана, тя е празна. Може би човекът, който я инсталира, ще влезе в нея, за да улесни процеса. Но ако напълните ваната и влезете в нея, тя ще тежи много повече. Може да влезе в пода и циментовата фугираща смес ще се напука. Водата ще попадне в пукнатините и ще се появи мухъл. Ето защо е най-добре да използвате специална епоксидна фугираща смес за бани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay