Най-приказните замъци са в Германия

Извадени като от рицарска легенда, те вдъхновяват и до днес

Най-приказните замъци са в Германия

Когато си представим замък, някак интуитивно се сещаме за Франция. Книгите на Дюма без съмнение са изградили нашата представа за разкошен дворец.

Истината обаче е, че подобни архитектурни красоти се срещат не само в родината на великия писател. Даже бихме казали, че немските дворци са далеч по-впечатляващи от френските си братовчеди.

Може би причината се крие донякъде в това, че тези във Франция са "оригиналните” замъци (т.е. използвани по предназначение и строени по-отдавна), докато немските сякаш са родени от вдъхновението. Те напомнят за романтичните времена, които всъщност никога не са били изцяло такива.

Хохенцолерн
Ако имате път към Щутгарт, непременно посетете двореца на династията Хохенцолерн, намиращ се само на 50 километра от града.

Замъкът е построен в началото на XI век, но през 1423 г. е напълно разрушен по време на 10-месечна обсада. Възстановен е, но към края на XVIII в. губи стратегическото си значение. Оставен на произвола на съдбата, той се руши и от тогавашния му вид е останал само параклисът.

И така стигнахме до третия му вариант, който е устоял и до днес. Между 1846 и 1867 г. крал Фредерик Уилям IV, цар Прусия, го възстановява. През 1945 г. става постоянен дом на последния немско-пруски коронован принц - Вилхелм, който е погребан там със съпругата си.

Най-приказните замъци са в Германия

Независимо от размера и значимостта си, дворецът и до днес остава частна собственост.

Драхенбург

Най-приказните замъци са в Германия


Край град Бон се издига един от най-красивите частни домове в света - замъкът Драхенбург. Името му означава "Драконовият замък". 

Интересното е, че не е изграден от царска фамилия, а от барон Щефан фон Зартер. Ексцентрик по природа и банкер по професия, той поръчва построяването на мечтания дом през 80-те години на XIX в. Съдбата обаче обича неочакваните развои и той всъщност никога не заживява в него.

Най-приказните замъци са в ГерманияСтаята за гости в двореца Драхенбург

Замъкът е оборудван със стая за билярд, музикална зала, арт галерия, специална стая за закуска, трапезария и други. По стените на главното стълбище са изрисувани епизоди от историята на Германия. Отделен салон, наречен "Стаята на Нибелунгите”, е украсен с фрески със сцени от епоса за едноименната династия, за чието богатство се носят легенди.

Съвсем в тон с предназначението на помещението, в таверната стените са декорирани с живописни картини, носещи имената "Любовта на Бакхус към Ариадна от Наксос”, "Детството на Бакхус” и "Триумфът на Бакхус".

Шверин

Най-приказните замъци са в Германия

Ако се чудите къде са онези замъци от приказките, заобиколени от езеро и оборудвани с мост, един такъв се намира в град Шверин или по-точно на остров в близкото езеро.

Векове наред дворецът е бил дом на фамилията Мекленбург. Сградата се счита за най-важния представител на течението романтичен историзъм, което представлява подражаване на отминали архитектурни епохи.

За пръв път на това място е построен дворец през X век. Почти разрушен е по време на Тридесетгодишната война, възстановен е през XIX в. През 1913 г. избухва пожар. Ноемврийската революция води до абдикацията на великия херцог, така че оттогава замъкът вече не е частна собственост. Използван е за музей и школа за начални учители. От 1990 г. насам там заседава парламентът на Мекленбург-Предна Померания.

Най-приказните замъци са в Германия

Петерменхен пък е името на духчето, за което легендите разказват, че живее в двореца Шверин. То е миниатюрно и добро, носи връзка с много ключове, защото е пазител на зданието.

Нойшванщайн

Най-приказните замъци са в Германия

Това е най-известният германски замък най-вероятно, защото дворците от филмите на Дисни са вдъхновени от него. Подобно на Шверин, той също принадлежи към течението на романтичния историзъм.

Изграден е в баварски стил по времето на Лудвиг II Безумни. Немалка заслуга за него има Вагнер, чиито опери вдъхновяват владетеля.

Забележителните неща в този дворец съвсем не свършат дотук. Лудвиг е бил луд на тема лебеди и те присъстват навсякъде в интериора - фреските, завесите, статуите… 

Замъкът сякаш е кацнал на хълм в подножието на Алпите и впечатлява със своята нереалност. Смята се, че кралят го построява, именно защото е потиснат от действителността и бяга от нея чрез оперите на великия Вагнер.

За още виртуални пътешествия станете част от Jenite.bg във фейсбук!

42 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 14.11.2013|13:35
Невероятни места с много красива природа, много ми харесват.
7
Не е посочен 13.11.2013|15:02
Много са хубави, невероятни места,а вътре са като от приказки.
6
Не е посочен 12.11.2013|11:00
колко много ми се ходи там
5
Не е посочен 11.11.2013|16:34
Много са красиви, а от вътрее със сигурност ще са още по-хубави.
4
Не е посочен 11.11.2013|16:07
Как искам да посетя един такъв замък, уникални са не само като архитектура и това е повече от сигурно.
3
Не е посочен 11.11.2013|14:45
Повечето са като извадени от някаква приказка, толкова са красиви.
2
Не е посочен 11.11.2013|11:14
Красива е гледката с тези приказни замъци.
1
Не е посочен 09.11.2013|17:03
Невероятни са, толкова красота на едно място ;)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay