Ентусиазиран моден дебютант

Валя Стоянова е нова в модния свят, но въпреки това представя една впечатляваща колекция

Обичаме случайните си открития, особено когато са свързани с таланта на млади българи, готови да се развиват в определен бранш. Точно такъв бе и случаят с Валя Стоянова - момичето, което спечели в края на януари конкурсът за млади таланти, наречен Inspired by Twingo. Валя се докосна до сърцата на журито, представяйки 10 авторски модела, вдъхновени от удобния градски автомобил Renault Тwingo, но ако трябва да бъдем честни, младши дизайнерката се докосна и до нашите суетни сърца. Точно затова решихме да се запознаем с личността, която стои зад тези творения и да я попитаме лесно ли се пробива с мода у нас.

Валя, разкажи ни с какво се занимаваш?
От София съм и в момента уча в магистърската програма "Мода" в Нов Български Университет, както и "Индустриален Мениджмънт" в Техническия Университет – София. Обичам да пътувам, да гледам хубави филми и да мечтая!

Кое събитие в живота си определяш като своя моден дебют?

Това е събитието "Fashion in motion", което се проведе през месец юни 2011г. Участвахме 18 дизайнера, а най-хубавото беше, че самите ние го създадохме. Това, разбира се, се случи с помощта на много хора и най-вече благодарение на преподавателката ни Яна Дворецка, която се нагърби с голямата организация. В крайна сметка си заслужаваше и успешно представихме колекциите си от по шест модела. Моята беше вдъхновена от пауните и смятам, че се прие изключително добре.

А с какво грабна сърцата на журито на конкурса Inspired by Twingo?

Там представих колекция от десет модела, която беше реализирана в рамките на три седмици. Наистина кратък срок. Нямаше време за промени или корекции, което се оказа малко стресиращо, но в същото време и забавно. Идеята на колекцията, вдъхновена от колата, е да представи една напълно достъпна и носима градска мода.

Каква е основната концепция на твоята колекция?

Дрехите от колекцията са подходящи за модерната жена, която е дейна, информирана със случващото се и се движи в пулса на града.

Къде можем да намерим облеклата ти?

Облекла, изработени от мен, може да намерите в магазин Zip на ул. "Уилям Гладстон" 20-22 или чрез директен контакт.

С какви материи и цветове работиш?

Предимно с естествени материали – вълна, памук и коприна. Материалът е може би най-важната част в една дреха. Има разлика в това, дали носиш коприна или полиестер, така както има значение това от какъв материал е изпълнен даден модел. Често материята прави дрехата интересна и съвременна. За цветовете се старая да не си поставям граници. Обичам пастелните тонове, както и работата с един цвят, сменяйки само материала.

Имаш ли си любим тренд, който искаш да се завърне отново?

Харесвам 20-те години и винаги ми е приятно да видя нещо от този период, преработено и адаптирано в сегашно време.

Какво е мнението ти за модния бранш у нас?

Аз съм човек оптимист и обичам да си слагам розовите очила. Имаме добри примери за успешни български дизайнери. Конкуренцията винаги вдига нивото, затова е добре, когато я има.

Като дебютант смяташ ли, че българският пазар вече е готов да приема нови дизайнери и да ги представя на обществото?

Истината е, че пазарът не те приема и не те представя на никого. Това си е твоя работа и сам трябва да влезнеш в него и да се представиш.  Да си дизайнер в България е широко понятие, особено, когато си сам. Затова решението да се захванеш с мода сериозно и да се опиташ да живееш от нея, е трудно.

Ентусиазиран моден дебютант

Кои са дизайнерите, които определяш за собствени фаворити?

От световната сцена харесвам Phoebe Philo, Haider Ackermann, Serkan Sarier, Peter Pilotto и много други.

Планираш ли нещо за вбъдеще?

Плановете ми са да завърша образованието си и да събера максимално знания и опит преди да направя нещо самостоятелно в сферата на дизайна.

А как се виждаш след 10 години?

След десет години искам да имам същия интерес, любопитство и ентусиазъм. Надявам се дотогава да имам сериозен опит като дизайнер и модата да заема изцяло делничните ми дни, а понякога и нощи. Все пак това е типично за професията. За мен най-важно е да не те застигне ежедневието и да те затрупа еднообразието на деня. Хубаво е, когато хобито е професия, а аз си го пожелавам.

Ентусиазиран моден дебютант

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 09.04.2012|10:27
има потенциал девойката
1
Не е посочен 09.04.2012|09:10
Красиви и оригинални модели
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay