Вагинална кандидоза- причини, симптоми и лечение

Всичко за гъбичките

Вагинална кандидоза- причини, симптоми и лечение

Вагиналната кандидоза мъчи много жени и всяка жена се сблъсква с нея поне веднъж в живота си. Ето какви са причините за вагинална кандидоза, как да разберете дали имате и какво е лечението. 

Причини: 

Различни фактори се асоциират с вагиналната кандидоза при жените: бременност, неконтролиран диабет, орални контрацептиви или антибиотици, интимни душове, женски интимни парфюми, локални антибиотици и стероиди, отслабена или отслабена имунна система. 

Носенето на стегнато, лошо проветрено облекло и бельо също допринася за вагинита. Жените с хронична (рецидивираща) кандидоза трябва да се консултират с медицински специалист, за да потърсят заедно възможните подлежащи причини.

Не е известно дали гъбичките могат да се предават при полов контакт. Тъй като почти всички жени имат гъби (гъбички) в своето влагалище, е много трудно да се проведе научно изследване, за да се установи дали се предават.

Симптоми на вагиналната кандидоза

Най-честите симптоми на гъбичната инфекция при жените са сърбеж, парене и възпаление на влагалището, често придружени от болка при уриниране и при полов контакт.

Влагалищното течение (бяло течение) не винаги е на лице и може да бъде много леко. То представлява гъст, белезникаво-сив секрет и прилича на пресечено мляко, макар че може да бъде течно или много гъсто.

Партньорите на жени с вагинална кандидоза обикновено нямат симптоми на инфекция. Въпреки това, някои мъже съобщават за временни обриви и парене на пениса след полов акт.

Тъй като вагиналната кандидоза се проявява с малко специфични симптоми, диагнозата трудно се поставя само въз основа на анамнезата и медицинския преглед. Обикновено е необходимо да се изследва вагинален секрет под светлинен микроскоп, за да се потвърди причината на заболяването.

Лечение на гъбички

Има разнообразни антигъбични влагалищни препарати за лечение на кандидоза, под формата на кремове, орални таблетки или вагинални свещички.

Тъй като бактериалният вагинит, трихомониазата и кандидозата трудно се различават само въз основата на своите симптоми, препоръчително е жена с влагалищни симптоми да бъде прегледана от специалист преди да използва тези продукти.

Също така се провежда лечение и при мъжете. Необходимо е партньорът да приеме антибиотици орално, за да се предотврати повторно заразяване при полов акт. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay