Плюсовете и минусите на сулфатите в грижата за косата

Плюсовете и минусите на сулфатите в грижата за косата
Pexels

Безсулфатните шампоани имат голяма слава, но както много съставки за грижа за косата, мненията по тази тема са различни. Оказва се, че сулфатите имат както недостатъци, така и предимства. Ето какви са те:

Предимства

Сулфатите се справят добре с натрупването на продукти

За тези с по-мазен скалп обикновено се препоръчват шампоани със сулфати, освен ако косата не е боядисана. Използването на шампоани със сълфати може да помогне за контролиране на производството на масла върху скалпа. След използването на шампоан, съдържащ сулфат, косата се усеща по-чиста, остатъците от продукти и себум са отстранени и косата е по-жизнена. 

Сулфатите почистват косата много добре

Едно от най-големите предимства на сулфатите е колко добре се справят със себума. Сулфатите също позволяват на продукта да се изплакне лесно, независимо дали водата е твърда или мека. Използването на шампоани със сулфати позволява по-рядко измиване на косата. Повечето естествени шампоани и тези, формулирани без сулфати, не почистват достатъчно добре скалпа и не са подходящи за хора с мазен скалп или за тези, които не искат да мият косата си всеки ден. 

Сулфатите правят хубава пяна

Шампоаните със сулфати правят много пяна. Сулфатите са основно сол, която се добавя към шампоаните, за да им помогне да се разпенват, а именно пяната създава усещането за чистота. 

Необходим е по-малко продукт, когато във формулата има сулфати

Продуктите със сулфати са доста по-икономични, защото е необходимо по-малко количество продукт за качествено измиване на косата. Тези шампоани са по-гъсти и плътни. Що се отнася до шампоаните без сулфати, трябва да сложите цяла шепа продукт, за да успеете да измиете косата.

Недостатъци

Сулфатите измиват боята от косата

Сулфатите са невероятни в избавянето на косата от излишното омазняване и натрупване на продукти, но в процеса те отмиват и боята. Ако използвате шампоан със сулфати, ще се наложи да се боядисвате по-често, което не е особено приятно.

Сулфатите могат да доведат до акне или обриви

Да, сулфатите са страхотни за почистване на косата и скалпа, но понякога могат да прекалят. За тези с чувствителна кожа или скалп някои сулфати могат да бъдат дразнещи. Могат да доведат дори до акне или кожно раздразнение. 

Сулфатите могат да лишат кожата от необходимите масла

Сулфатите могат да нарушат микробиома на скалпа и да доведат до различни проблеми. Това е проблем, защото ако сулфатът премахне твърде много масла, вашата естествена бариера на кожата ви изчезва. Това може да ви направи по-уязвими към дразнене, обриви и подуване на кожата. Това също може да доведе до дерматит на скалпа.

Сулфатите могат да изсушат косата и да причинят лющене на скалпа

Сулфатите много изсушават, както вече казахме няколко пъти. Те могат да накарат косата и кожата да се усещат изсъхнали, заради премахването на естествените масла. Ето защо е важно винаги да използвате маска и балсам, след измиване със сулфатен шампоан. Хората с къса коса, които я мият ежедневно и използват шампоан със сулфати, често страдат от лющене на скалпа. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay