Датски крингъл

Ако обичате кроасани, ТРЯБВА да опитате датски крингъл. Този сладкиш във формата на пръстен, е пълен с кремообразен бадемов пълнеж и е неустоимо вкусен. 

Приготвянето на крингъл не е трудно, но отнема доста време. По оригиналната рецепта, приготвянето на този сладкиш отнема 3 дни. Тестото се получава много лепкаво и трябва да престои в хладилника поне 4 часа, преди да започнете да работите с него. 

Датският крингъл първоначално е бил донесен в Расин, Уисконсин, през 1800 г. от датски имигранти. Днес това е един от най-популярните сладкиши в Дания, а има и доста голяма популярност по целия свят. 

Няма по-подходящ момент да приготвите този сладкиш от почивните дни покрай празниците, тъй като сега разполагаме с малко повече свободно време от обикновено. 

Ето как да приготвите датски крингъл: 

Необходими продукти: 

За тестото:

1/4 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. захар

7 грама суха мая

240 грама брашно

щипка сол

1 ч.ч. масло

1 яйце

2 с.л. вода

За пълнежа:

185 грама бадемова паста

3 с.л. масло

щипка сол

1 яйце

30 грама пудра захар

За "сглобяването" на сладкиша:

1 с.л. вода

брашно, за поръсване

115 грама пудра захар

2 с.л. прясно мляко

1 ч.л. бадемов екстракт

1/4 ч. филирани бадеми 

Начин на приготвяне:

В малък термоустойчив съд смесете затопленото мляко и 1 супена лъжица захар. Поръсете маята отгоре и оставете да престои, докато маята шупне, около 5 минути.

В голяма купа комбинирайте брашното, солта и останалата 1 супена лъжица захар. Добавете студеното масло и намачкайте с ръце, за да се комбинира с брашното.

Разбъркайте маята, след което към нея добавете яйцето и водата. Добавете тази смес към брашното, като разбърквате непрекъснато.

Замесете тестото и го увийте в найлоново фолио. Приберете в хладилника за минимум 4 часа.

Когато се е охладило добре, разточете го върху набрашнена повърхност. 

Трябва да го разточите във формата на правоъгълник. След това завивате всички краища навътре, разточвате отново и така няколко пъти. По този начин се получава многолистно тесто, каквото е необходимо за този сладкиш.

След разточването, приберете тестото в хладилника отново, за около 30 минути.

Докато тестото се охлажда, пригответе пълнежа. Разбийте бадемовата паста, маслото и солта с миксера.

Разделете белтъка и жълтъка на яйцето. Разбийте белтъка и го добавете към бадемовата смес, заедно с пудрата захар.

Запазете жълтъка, а крема покрийте с фолио, за да не хване коричка.

Подгответе тавичка, като сложите хартия за печене.

Извадете тестото, отрежете половината от него, а останалото върнете в хладилника.

Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото. Разстелете половината от пълнежа и навийте на руло. Използвайте жълтъка, за да се залепи тестото.

Сложете го в тавата, като го направите в овална форма. 

Повторете същото с останалото тесто и пълнежа и наставете двете парчета, така че да се получи кръг. 

Покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 30-35 минути.

Разбийте жълтъка с малко вода и намажете сладкиша. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.

В малка купа разбъркайте пудрата захар, млякото и бадемовия екстракт, за да се образува гладка и гъста глазура. Намажете сладкиша и поръсете с филираните бадеми. 

Да Ви е сладко!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay