Борите се с гъбична инфекция? Ето какво да правите и какво не

Най-важното, което трябва да знаете

Борите се с гъбична инфекция? Ето какво да правите и какво не

Пари, боли и се появява странно бяло течение. Вероятно и вие сте го изпитвали. Всъщност, приблизително половината от жените са имали гъбична инфекция поне веднъж преди 25 годишна възраст. Вулвовагиналната кандидоза, както го наричат лекарите, е причинена от вагинален свръх растеж на гъбички, известни като Candida albicans.
Обикновено гъбата съжителства мирно на ниски нива с обичайната бактериална флора на вагиналната среда, но понякога - често след приемане на антибиотици или перорални контрацептиви - гъбичките могат да пренаселеят и да причинят хаос.

Симптомите

"Хаосът", причинен от кандидоза, е под формата на интензивен сърбеж, подути срамни устни, а понякога и напукване, болезнено уриниране или болезнен секс. Но симптомите могат да се различават значително. Някои жени може да имат инфекция  и дори да не знаят. В този случай това не е опасно и обикновено не е нужно да се лекува.

Но жените, които имат тези симптоми сами искат лечение и за щастие има няколко метода, които могат да излекуват това неприятно състояние.

Опции за лечение

Повечето пациенти предпочитат лечение с орално противогъбично лекарство. То е бързо и лесно: всичко, което е необходимо, е една доза за лечение на инфекцията. Обикновено се комбинират орални лекарства с вагинални таблетки или свещички. Също така е възможно да ви бъде предписан крем или гел.

Противогъбичните кремове облекчават симптомите бързо.

Естествени лекарства

За жените, които искат да използват само естествени средства за лечение, боровата киселина може да се справи с проблема. Има вагинални таблетки с борова киселина, които се слагат всяка вечер в продължение на две седмици. Боровата киселина обаче е много опасна при поглъщане, така че трябва да се държи далеч от домашни любимци и деца.

Няма други естествени средства, които да облекчават симптомите на гъбична инфекция, така че е най-добре да използвате противогъбични препарати, за да се отървете от гъбичките бързо и лесно.

Какво да правите, ако все още страдате от това

Ако имате назначено лечение и все още не сте намерили облекчение, време е да посетите лекаря си. Негъбичните инфекции често имат подобни симптоми и е задължително да посетите лекар, за да се постави точната диагноза. Бактериалните и гъбичните инфекции изискват съвсем различно лечение, така че е важно да се потвърди диагнозата.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 9
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay