Мишел Йео- първата актриса с азиатски произход, номинирана за Оскар

Актрисата Мишел Йео има година, която ще остане в историята. След като спечели Златен глобус за главната си роля в "Everything Everywhere All Once", малайзийската актриса беше номинирана за най-добра актриса на наградите Оскар. Не само, че това е първата номинация на Йео, но също така е и първият път, в който Академията номинира азиатска актриса в тази категория.

През първите години от кариерата си, тя участва в хонконгски екшън филми, преди да се премести в Холивуд. Най-известна със запомнящите се главни и поддържащи роли в "Тигър и дракон" и "Луди богаташи", тя е благодарна за възможността да представя своята култура на такава голяма сцена.

"Отне много време. Но мисля, че това е повече от мен", сподели Йео малко след обявяването на номинациите. "В настоящия момент, постоянно, през цялото време азиатците се приближават до мен и казват: "Можеш да го направиш, правиш го за нас". През цялото това време те не са били разпознати, не са били чути.”, казва актрисата.

За съжаление, Оскарите имат история на категория "най-добра актриса", в която липсва разнообразие. Когато Хали Бери спечели през 2001 г. за ролята си в "Балът на чудовищата", тя стана първата и единствена чернокожа жена, спечелила наградата. И нито една чернокожа жена не е кандидатствала за най-добра актриса от 2020 г., когато и Виола Дейвис, и Андра Дей бяха номинирани.

Чак през 1999 г. латиноамериканка беше номинирана в категорията, когато Фернанда Монтенегро беше номинирана за ролята си в "Централна гара Бразилия". Оттогава само четирима латиноамериканци са били номинирани и нито една не е спечелила. Тази година Ана де Армас влезе в историята с номинацията си за "най-добра актриса", което я направи първата кубинска номинация в категорията.

Някои хора вероятно ще кажат, че първата азиатка, номинирана за най-добра актриса, е била Мерл Оберон, която е номинирана през 1936 г. Обаче Оберон всъщност крие азиатския си произход. 

Йео е напълно наясно, че успехът ѝ в ролята на Евелин Уанг и гордостта ѝ от азиатската ѝ идентичност ще окажат влияние.

"Причината, поради която правите филми и ги представяте на света, е, че искате историята да бъде разказана, искате хората да разберат, независимо дали става дума за вашата култура, дали е много трогателна история или важна история", казва тя. "Мисля, че това е извън мен. Представлява толкова много хора, които са се надявали да бъдат видени по този начин, да седнат на масата, да кажат: "Аз също съм ценен, и аз трябва да бъда видян."

Номинацията на Йео е една от 11-те за "Everything Everywhere All at Once". Филмът също има номинации за най-добър филм, най-добър режисьор (Даниел Куан и Даниел Шайнърт), най-добър актьор в поддържаща роля (Ке Хуи Куан) и две номинации за най-добра актриса в поддържаща роля (Стефани Хсу и Джейми Лий Къртис). Дали Йео ще продължи да пише история и дали ще спечели първия си Оскар, ще разберем на 12 март 2023 г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay