Слаби и чупливи нокти- ето как да се справите с проблема

Слаби и чупливи нокти- ето как да се справите с проблема

Счупеният нокът не е приятен за никоя дама, която държи на безупречния маникюр. Но каквото и да правим, рано или късно се случва. Това обаче не означава, че непременно трябва да се втрунете към дрогерията и да потърсите поредния чудотворен продукт. Той няма да свърши никаква работа, ако не погледнете проблема отвътре! Точно както това, което ядете, може да повлияе на здравето на кожата и косата ви, то също играе важна роля за здравето на ноктите ви.

Всъщност слабите и чупливи нокти вероятно ви показват, че на тялото ви му липсва определен витамин или минерал. Както при кожата и косата, здравето на ноктите ви често е огледало на здравословното ви състояние.

Какво да ядете за силни и здрави нокти

Те се нуждаят от правилно хранене, витамини и минерали. Това е така, тъй като ноктите ни са изградени от кератин, защитен протеин, намиращ се в косата и кожат. Консумацията на здравословни храни насърчава синтеза на кератин. Специалистите препоръчват да избягвате кафе, сладки лакомства, пържени и силно преработени храни.

Ето как да подходите, според нуждте на ноктите ви:

1. Слаби нокти

От какво се нуждаете: Нокти, които се начупват лесно, се нуждаят от укрепване и най-лесният начин да направите това е чрез увеличаване на приема на B12. Той е отговорен за усвояването на желязото и развитието на нови червени кръвни клетки, което осигурява здравословно кръвообращение и на свой ред, приток на кислород – към ноктите ви.

Как да си го набавите: Месо, риба, яйца, млечни продукти и хранителна мая.

2. Назъбени нокти

Какво ви трябва: Ако имате вертикални вдлъбнатини по ноктите си, вероятно не приемате достатъчно желязо. То работи заедно с витамин B12, за да помогне на тялото ви да създаде нови клетки, включително в ноктите ви.

Слаби и чупливи нокти- ето как да се справите с проблема

Как да си го набавите: говеждо, пилешко, риба и яйца (те се абсорбират по-лесно в тялото). Опциите на растителна основа включват тъмни листни зеленчуци, фъстъци, семена, боб и чай от коприва.

Комбинирайте източниците си на желязо с витамин С, тъй като това ще помогне на тялото ви да обработва желязото по-ефективно. Например, изстискайте малко лимон върху салатата си или пийте вода с лимон всеки ден.

3. Бавно растящи нокти

От какво се нуждаете: Биотинът стимулира здравия растеж на клетките и помага на тялото ви да метаболизира аминокиселините, които са от решаващо значение за растежа на ноктите.

Как да си го набавите: месо от дреболии (черен дроб), яйчни жълтъци, млечни продукти и сьомга. Растителните източници включват сладки картофи, мая, авокадо, карфиол, ядки и семена.

4. Обезцветени нокти

От какво се нуждаете: Фолат, известен още като витамин B9, който помага за производството на червени кръвни клетки и доставя достатъчно кислород, за да предотврати обезцветяването на ноктите ви.

Как да си го набавите: Цитрусови плодове, тъмнозелени зеленчуци, грах, боб, леща, авокадо, ядки и семена.

Между другото, витамин С и Е също помагат за предотвратяване на обезцветените нокти. Както казахме по-рано, витамин С поддържа здравия растеж на ноктите, докато витамин Е подхранва кожичките и кожата около ноктите. Но дефицитът на едно от двете може да причини белене, напукване или пожълтяване на ноктите.



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay