Слуз от охлюви- защо е полезна за кожата?

Слуз от охлюви- защо е полезна за кожата?
unsplash

Когато става въпрос за продукти за грижа за кожата, новите съставки са нещо напълно нормално. Появяват се различни съставки, които обикновено стават супер популярни, след което или славата им свършва, или стават неизменна част от продуктите, които използваме. 

Понякога тези съставки са добре познати и логични, докато друг път се сблъскваме с наистина изненадващи съставки, като слуз от охлюви например. Да, тези бавно движещи се, лигави създания направиха своя дебют в любимите ни серуми и кремове преди доста време. Слузта от охлюви е известна със способността си да прави кожата по-хидратирана и дори по-млада.

Макар че от доста време присъства в козметичните продукти, ето какви ползи за кожата има, ако не сте запознати:

Какво представлява слузта или муцинът от охлюви?

Муцинът е секретът, който се отделя от охлювите. Състои се предимно от гликопротеини, хиалуронова киселина и гликолова киселина, а всички те имат сериозни ползи за кожата. 

Още през 80-те години, чилийски охлювъди откриват, че ръцете им са много меки след като са пипали охлювите, което води до създаването на чилийския крем от охлюв. 

Какви са ползите от муцина от охлюви?

Слуз от охлюви- защо е полезна за кожата? unsplash

Сега, след като вече знаем какво точно представлява муцинът от охлюви, нека да поговорим за ползите, които има за кожата.

Въпреки че няма значително количество изследвания на ефектите на муцина от охлюви, има няколко заключения, които могат да бъдат направени единствено от състава на самия муцин.

Благодарение на хиалуроновата киселина в муцина, той има овлажняващи свойства, които поддържат кожната бариера и спомагат за задържането на влагата в кожата.

Гликоловата киселина помага да се стимулира производството на колаген, който не само помага за намаляване на фините линии и бръчки, но също така помага за сияйността на кожата.

В слузта има също цинк, който има противовъзпалителни свойства и алантоин, който успокоява раздразненията.

Така че, като цяло, можете да очаквате кожата да бъде по-мека, по-овлажнена и блестяща, ако използвате продукти, съдържащи муцин от охлюви.

Има ли някакви негативи при използването на слуз от охлюви?

Слуз от охлюви- защо е полезна за кожата? unsplash

Както беше посочено по-горе, няма особено много изследвания, но това е съставка, която се понася доста добре от кожата. Както при всяко друго нещо, възможно е да имате алергия към охлювената слуз, така че винаги е най-добре да нанесете малко върху малък участък от кожата, за да тествате за реакции, преди да нанесете върху цялото си лице.

Какви продукти да търсите?

Слуз от охлюви- защо е полезна за кожата? unsplash

Когато търсите ефективен продукт с муцин от охлюви, трябва да потърсите формула, която съчетава антиоксиданти или ретинол, както и обикновени основни съставки като витамин С, гликолова киселина и други хидратиращи съставки. Слузта от охлюви най-често се намира в серуми или кремове. 

В серумите съставката е по-концентрирана, така че тези продукти са по-подходящи за жените, които искат да се борят с бръчките. Ако просто искате да хидратирате кожата си, изберете крем. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay