Чай срещу кафе: кое е по-полезно?

Чай срещу кафе: кое е по-полезно?

Войната между чая и кафето е реална и битката е много оспорвана. 

Да, и двете съдържат кофеин, но любителите на кафето смятат хората, които пият чай, за луди, а пък хората, които пият чай твърдят, че чаят е много по-полезен от кафето. 

И все пак кое е по-полезно?

Добрата новина е, че и двете напитки имат полезни свойства (но в чистата им форма- без захар и подсладители). Съществуват много изследвания, които доказват полезните свойства на чая, но напоследък се доказват и много полезни свойства на кафето. Всъщност и двете напитки могат да бъдат част от здравословното хранене, ако се чувствате добре, когато ги пиете.

Ето какви са специфичните неща, които трябва да знаете за чая и кафето:

Предимства на кафето: по-дълъг живот + по-добра памет

Тези печени зърна предлагат много повече от кофеин. Изследванията показват, че консумацията на кафе може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания като диабет, хипертония и чернодробни заболявания. Кафето също може да защити паметта и мозъчната функция. Едно проучване установи, че пиенето на до три чаши кафе дневно се свързва с 65% намален риск от болестта на Алцхаймер. 

Също така кафето може да подобри емоционалното ви благосъстояние. Това се дължи на факта, че пиенето на кафе е повод за социални контакти. 

Има твърдения, че кафето причинява рак...

Калифорнийски съдия наскоро установи, че компаниите за кафе трябва да поставят предупредителен етикет за рак върху техните продукти. Това се дължи на акриламид, съединение, намерено в печените кафени зърна, свързано с рака при плъховете.

Но това е доста преувеличено. Няма достатъчно доказателства, че кафето причинява рак. Кафето съдържа полифеноли и антиоксиданти, които всъщност предпазват от възпаление и развитието на някои видове рак. Кафето се свързва с намален риск от ендометриален и колоректален рак.

Предимства на чая: по-силна имунна система + по-нисък риск от рак + по-силни кости

Редовната консумация на чай е свързано с по-ниско телесно тегло, подобрена функция на имунната система и намален риск от сърдечен удар и инсулт. 

Други предимства? Хората, които консумират чай имат по-висока костна плътност и са изложени по-малък риск от фрактури. Пиенето на зелен чай може също така да защити мозъка ви и да ви помогне да се чувствате спокойни. Зеленият чай съдържа аминокиселината L-theanine, която предизвиква освобождаването на GABA невротрансмитер и помага на хората да бъдат спокойни. 

Дългият списък на ползите за здравето на чая се дължи до голяма степен на неговите противовъзпалителни свойства и изобилие от антиоксиданти. Зеленият и черният чай съдържат повече антиоксиданти, отколкото кафето. Освен това чаят съдържа катехизи и флавоноиди, които са антиоксиданти.

Недостатъкът на чая и кафето: кофеин

Кофеинът е стимулант и засяга множество системи в организма. Той може да повлияе на нервната система, което прави човек нервен или хиперактивен, повишава сърдечната честота и / или кръвното налягане и причинява стомашно-чревен дискомфорт. 

Препоръчително е да не консумирате повече от 400 милиграма кофеин дневно. Нивата на кофеин може да варират в широки граници между напитките (в зависимост от приготвянето, размера на напитката и т.н.), но ще ви покажем ориентировъчно колко кофеин има във всяка напитка: 

Чаша кафе- около 92 милиграма кофеин.

Чаша черен чай- 47 милиграма кофеин.

Чаша зелен чай- 29 милиграма кофеин.

Ако консуммирате под 400 милиграма кофеин на ден, той не е опасен. Някои хора дори могат да консумират повече и да нямат проблем. Това е така, защото всеки метаболизира кофеина по различен начин - и някои хора може да са по-чувствителни към него, отколкото други. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay