Как да разберем, че ни манипулират?

Подходите, които използват хората, за да ви дават тон в живота

Как да разберем, че ни манипулират?

В преследване на целите си, хората са готови на всичко. Забравят за ценностите си, пренебрегват чувствата си, обиждат и нараняват околните. Манипулирането се е превърнало в цяла система от различни техники, които се използват, за да повлияят на мнението или преценката на останалите.

Тук ще ви разкажем за три често срещани манипулативни подхода, за които разбрахме от психологическите списания.


Най-разпространената манипулативна техника е използването на банални истини, с които събеседника да се съгласи. Изричат се обобщаващи думи и изрази, които да ви сравнят с останалите или да ви дадат пример, че не сте единствените.

Ето и една нагледна ситуация как точно се случва това. Влизате в магазина и казвате, че се нуждаете от шампоан за суха коса. Продавачката ви показва новият продукт за чувствителен скалп и ви убеждава, че всички ползват този шампоан и са много доволни. Освен това не пречи да изпробвате нещо ново, може да ви помогне. Клатите глава и вече сте съгласни с казаното от нея.

Техниката със сравнението работи, защото виждате позитивния пример в техния живот и решавате, че вие също можете да го преживеете.

Даването на право на избор също влияе над поведението, защото ви кара да се чувствате сякаш всичко зависи от вас. А всъщност вече са ви подсказани евентуалните варианти.

"Ще отидем, където кажеш. На ресторант, кафе или в близкия бар." Уж изборът е ваш, но вече са ви поставени някакви граници. Сякаш събеседникът ви предварително е решил къде иска да бъде и просто ви предлага да се съгласите с някое от желанията му.

Безразличието е друг вид манипулативен подход. Ако се опитвате да постигнете нещо, но околните се държат сякаш не се вълнуват от успехите ви, то най-вероятно ще се опитате още по-силно да привлечете вниманието им. И ще положите по-големи усилия за целта.

Помните ли, когато бяхте малки и се отнасяхте с безразличие към момченцето от съседния клас, което толкова харесвахте. Изглежда още от деца сте умеели да прилагате тази хитра тактика. И сте били едни малки манипулатори, а сега наново трябва да се учите как да познаете тези тънкости в общуването.

12 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 28.05.2012|13:05
Манипулацията е висша форма на общуване - не е за всеки :)
10
Не е посочен 28.05.2012|10:37
и аз така си мисля
9
Не е посочен 28.05.2012|10:21
това си е присъщо повече за нас жените
8
Не е посочен 28.05.2012|09:29
доста често сме манипулирани,а всъщност много рядко се усещаме какво става
7
Не е посочен 28.05.2012|09:27
Ако правиш нещо и не знаеш защо го правиш,значи изпълняваш нечие желание!
6
Не е посочен 28.05.2012|08:54
Много хора го правят нарочно, повярвай ми :)
5
Не е посочен 28.05.2012|08:54
"Безразличието" наистина е най-силния и объркващ подход. Някой хора добре обмислят предварително поведението си, а други им е в натурата да са безразлични към всичко и всичко, освен себе си. Много лошо за тях, защото не знаят какво изпускат.
4
Не е посочен 28.05.2012|08:31
Изброените манипулации са по-скоро нещо, което правим автоматично, без предварителнанагласа и задни мисли. И ако приемем, че са манипулации, значи всички сме манипулатори.
3
Не е посочен 28.05.2012|08:11
Така е, но трябва да ти идва и малко отвътре, хората се раждат манипулатори, после трябва просто да се доразвият като такива, практикувайки, разбира се.
2
Не е посочен 28.05.2012|08:09
Имаше една книга "Изкуството да манипулираш правилно", там доста широко бяха описани манипулативни техники, за тези , които се интересуват от това изкуство, там на дълго и на широко е разкрит метода.
1
Не е посочен 26.05.2012|19:00
винаги има начини
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay