6 признака на токсичното работно място

6 признака на токсичното работно място

Всички сме уплашени от думата "понеделник" и разочароващите делнични дни от седмицата. Съвсем естествено е да се чувствате демотивирани в офиса, но ако това продължава твърде дълго и сте принудени да се сблъсквате с офис предизвикателства всеки ден от седмицата, това е ярък знак, че работното в място е токсично. 

Токсичната среда поражда стрес, ниска увереност и морал, нездравословна конкуренция, негативизъм и други. Те дори могат да се промъкнат в личния ви живот, като по този начин унищожават спокойствието ви. Кои са признаците на токсичното работно място?

Лоша комуникация

Комуникацията е най-важният аспект във всяка област, която изисква особено внимание. Ако има незначителни нездравословни клюки, които обикалят работното място, това може да доведе до други некоректни действия, пораждащи агресивни ситуации.

Ненужно сърдене

Работната среда може да бъде наистина токсична, когато служителите показват поведение като това на тийнейджърска група. Образуването на клики, нездравословно мълчание и разпространяване на слухове зад гърба на човек, клюки мога да се окажат признаци на токсична среда.

Лошо ръководство

Много от нас знаят какво може да означава ужасен шеф. Ако шефът ви продължава да се заяжда, демотивира ви и продължава да оказва интензивен натиск върху подчинените си през цялото време, тогава то трябва да обърнете внимание на поведението му.

Немотивирана работна сила

Ако вашите колеги мразят да вършат работата си навреме или обичат да отлагат работата си, това бавно, но сигурно може да повлияе и на вас. Демотивиращото им поведение може леко да ви подскаже, че поемате всички отговорности, само за да може работата да продължи. Демотивацията е основно причина за ниска ефективност и производителност в компанията.

Липса на възможност за развитие

Идеалното работно място трябва да даде на служителите си много възможности, да осигури възможност за последващо обучение, добро наставничество на всеки етап в работата, за да подобри комуникацията и уменията в работата. Ако обаче тази възможност във вашия офис липсва, тогава служителите могат да се почувстват неспособни да растат в кариерата.

Липса на баланс между работа и личен живот

Ако постоянно получавате имейли, дори когато е почивният ви ден, тогава може би е време да решите проблема. Не трябва да се чувствате виновни, че не можете да отговорите на всяко обаждане или писмо, когато сте на разходка със семейството си. Важно е да правите разлика между професионалния си и личния си живот. Ако вашият офис не ви позволява да си вземете поне няколко дни отпуск за почивка и ви държи потопени в работата, тогава трябва да поставите граници.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay