Наличието на по-големи зеници може да е признак на интелигентност

Наличието на по-големи зеници може да е признак на интелигентност

Гледането в очите на някого може да ви даде представа за емоционалното му състояние, ще можете да прочетете знаците и да различите дали е щастлив, тъжен или ядосан. Очите също могат да бъдат прозорец към интелигентността и да ви разкажат за нечие IQ. Всъщност едно проучване установи, че хората с големи зеници са по-интелигентни от тези с по-малки зеници.

Предназначението на зениците

Зениците са черните точки в очите, размерът им се отнася до диаметъра им и обикновено е между 2 и 8 мм, според Американската академия по офталмология. Що се отнася до тяхната функция - зениците работят заедно с ириса, за да регулират количеството светлина, което преминава през окото, за да защити ретината - поглъщането на светлина всъщност е причината зениците да изглеждат черни.

Размерът на нашите зеници се променя в различните ситуации

Доказано е, че размерът на зеницата може да варира в различните ситуации. Размерът на зениците намалява с възрастта и варира поради промяна в емоциите: някои изследователи твърдят, че зеницата ви може да започне да се разширява, след като очите ви уловят някой привлекателен човек.

Изследването: по-големите зеници са свързани с интелигентността 

Изследването е проведено в Технологичния институт на Джорджия върху над 500 "младежи от 18 до 35 години" в град Атланта. Изследването се върти около 3 основни компонента на когнитивните способности: флуидна интелигентност, контрол на вниманието и работна памет.

На първо място, флуидната интелигентност е изкуството за решаване на изключително упорити проблеми със знанията, които в момента не притежаваме. За да проучат първия компонент, учените провели някои специфични тестове върху участниците и забелязали, че хората, които показват флуидна интелигентност, имат по-голям размер на зениците.

Те също разгледали други познавателни способности

Учените решили да проучат контрола на вниманието, което означава способността да се съсредоточаваме върху нещо, независимо от разсейванията наоколо. В един от тестовете, свързани с контрола на вниманието, участниците трябвало бързо да идентифицират писмо, преди то да изчезне, като се опитвали да не гледат мигаща звездичка, минаваща покрай екрана. В края на този тест хората с по-големи зеници имали по-добри резултати.

И накрая, участниците трябвало да направят тестове, за да се измери способността да запомнят информация след определен период от време. Резултатите показват, че работната памет е свързана с големи зеници, но също толкова, колкото контролът на вниманието и интелигентността.

Причината, поради която зениците са свързани с интелигентността

Резултатите от различните тестове, проведени с участниците, твърдят, че зениците са свързани с интелигентността, но как може да се обясни това? Според друго проучване зениците са свързани с locus coeruleus, място в мозъка ни, което инициира по-високи познавателни функции.

Какво мислите за това проучване? Мислите ли, че можете да забележите интелигентността, като погледнете в очите на хората?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay