Възможно ли е да възстановим изгубените часове сън, наспивайки се през уикенда

Възможно ли е да възстановим изгубените часове сън, наспивайки се през уикенда

Ставайки рано за работа всяка сутрин си казваме, че през уикенда ще си наваксаме часовете сън, от които имаме нужда. Но възможно ли е наистина да се наспим или по-скоро се опитваме да излъжем организма си?

Сънят през уикенда не изплаща стари дългове

Ако не спите достатъчно всеки ден, а през уикендите не ставате от леглото до обяд, този вид почивка ще бъде достатъчен само за събота и неделя. Изследователите казват, че тялото продължава да трупа умора през седмицата. Оказва се, че колкото по-дълго продължава този режим, толкова по-лошо липсата на сън се отразява на тялото ни. В резултат на това се появява летаргия, раздразнение, реакциите се забавят и паметта се влошава. Сънят през почивните дни временно облекчава някои от симптомите, но не премахва напълно летаргичното състояние.

Пълноценният сън трябва да се превърне в навик

За да възвърнете загубените часове, трябва напълно да възстановите режима си на сън. Лягайте по едно и също време всеки ден и спете определен брой часове. Ако е трудно да ставате рано за работа, лягайте си рано, така че сънят да продължи от 6 до 8 часа. За да заспите по-бързо, проветрете стаята, облечете удобна пижама и оставете телефона си настрана няколко часа преди сън.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay