Няколко причини за крампи извън периода на менструацията

Няколко причини за крампи извън периода на менструацията

Чувствате се подути, изморени, не сте в настроение и имате ужасни крампи. Имате всички типични симптоми на менструацията, но не сте в менструация. Чудите се какво се случва, но не изпадайте в паника. Има много причини за това и някои от тях са безобидни. 

Ето на какво може да се дължи: 

1. Ановулация

От време на време тялото преминава през всички хормонални промени, свързани с предменструалния синдром (ПМС), но всъщност не освобождава яйцеклетка. Това е известно като ановулаторен цикъл. И ако няма яйцеклетка, няма да имате и менструация, но крампите са налице. Ановулацията е по-често срещана, отколкото може да си помислите. Причините за ановулация са много: хранене, тегло, хормонални проблеми или наближаване на менопауза. 

2. Бременност

Ако сте правили незащитен секс или сте пропуснали да изпиете хапчето си, по-добре е да си направите тест за бременност. Ранните симптоми на бременност- чувствителност на гърдите, умора, спазми- имитират симптомите на ПМС. 

3. Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза регулира много от функциите на тялото ви, включително метаболизма и менструалния цикъл. Ако имате проблем с щитовидната жлеза циклите в тялото ви може да станат нередовни. В резултат на това може да нямате менструация, но отново може да имате симптомите. 

4. Хормонални противозачатъчни

Хормоналните противозачатъчни предотвратяват бременността като изтъняват лигавицата на ендометриума във вашата матка. По този начин няма какво да се изхвърли от вашата матка и нямате менструация, а може би само зацапване. През дните, в които трябва да бъде менструацията ви, може да имате крампи. 

5. Стрес

Стресът е изненадващо често срещана причина за липса на менструация. Стресът увеличава нивата на кортизола, което влияе на хормоналния баланс, включително хормоните, които регулират яйчниците и маточната лигавица. Но все още може да имате спазми.

6. Поликистозни яйчници

Синдром на поликистозните яйчници е състояние, при което пациентът има излишък от андрогени, които са химикали в тялото, които засягат функцията на яйчниците, растежа на косата, увеличаването на теглото и чувствителността към инсулин. Хората, които страдат от този симптом, обикновено имат нередовен цикъл. 

Растежът на кистите на яйчниците може да бъде болезнен и болката, която изпитвате може да прилича на менструални крампи. 

7. Ендометриоза

Ендометриозата се появява, когато тъканта, която обикновено расте вътре в матката, расте извън нея - обикновено в тазовата област, което може да причини значителни спазми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay