Яденето на люти чушки може да ви помогне да живеете по-дълго

Яденето на люти чушки може да ви помогне да живеете по-дълго
Pexels

За някои хора пикантната храна е начин на живот, като всяко кулинарно изживяване е насочено към намирането на най-вкусните люти храни. Повечето кухни предлагат поне едно ястие или подправка, които буквално ви изгарят при всяка хапка. Обикновено този ефект се получава благодарение на добавянето на люти чушки. 

Всички знаем, че лютата храна е вкусна, но полезна ли е? Категорично да! Ако досега не сте хапвали люто, прочетете какви са ползите за вашето здраве и ще се мотивирате да опитате.

Какво представляват лютите чушки?

Светът на лютите чушки е широк. Има около 50 000 вида чушки по целия свят. Историята на лютите чушки датира отпреди най-малко 9000 години в района на Боливия и употребата им бързо се разпространила в Централна и Южна Америка. Скоро лютите чушки се налагат в тези култури като основен компонент на ястията, с които са известни днес.

Какво прави чушките пикантни? 

Растителното съединение капсаицин е това, което придава лютивината на лютите чушки

Това антиоксидантно съединение се свързва с рецептори, които изпращат сигнали към мозъка. Капсаицинът е най-концентриран в семената на лютия пипер, поради което много хора ги премахват, когато искат да намалят лютивостта. Независимо дали става въпрос за халапеньо, хабанеро, серано или тайландско чили, пикантността на една люта чушка се основава на система за измерване, наречена скала на Сковил. Каролина Рийпър, най-лютата чушка в света, например има над 2 милиона сковила. 

Когато се прилага локално (като съставка в лекарство), капсаицинът може да успокои болката

Знаете ли, че една от активните съставки в много мазила е капсаицинът? Точно така, това съединение действа локално за облекчаване на болка от артрит, диабетна невропатия, псориазис и други. Действа и при болка, която не е свързана с тези състояния, като мускулни болки.

Ползи за здравето от лютите чушки

Въпреки че има толкова много видове люти чушки, повечето разновидности предлагат подобни ползи за здравето, което се дължи до голяма степен на капсаицина и други хранителни вещества, които всички те обикновено съдържат.

Ето някои от най-впечатляващите ползи за здравето на пикантните храни:

Растителните съединения се борят със свободните радикали и възпалението

Тъй като вече споменахме капсаицина, нека започнем с подчертаването на всички други невероятни растителни съединения, открити в лютите чушки. Някои от най-полезните включват каротеноиди, като лутеин, капсантин и зеаксантин, и различни флавоноиди, като кверцетин и лутеолин. Тези съединения са антиоксиданти, което означава, че са ефективни за предотвратяване и намаляване на възпаленията в цялото тяло, както и за вредни бактерии и болестотворни молекули на свободните радикали.

Лютите чушки поддържат имунната система здрава

Лютите чушки са известни с това, че са отлични източници както на витамин А, така и на витамин С. Витамин А също е имуностимулиращ антиоксидант и е добре известен с това, че помага за защита и поддържане на здравето на очите. Витамин C предлага същите антиоксидантни и имуностимулиращи ползи, като същевременно помага за усвояването на желязото и насърчава блестящата кожа.

Те помагат за поддържане и подобряване на чревния микробиом

Капсаицинът влияе положително на микробиома на червата, което засяга почти всяка система на тялото. Освен това е известно, че това съединение подпомага оптималното храносмилане. Изследванията показват, че капсаицинът може също да инхибира производството на киселина, като същевременно увеличава алкалните и слузни секреции, помагайки за предотвратяване и лечение на стомашни язви. Освен това, проучване от 2022 г. установява, че капсаицинът действа по множество начини за лечение и предотвратяване на много видове стомашно-чревни разстройства.

Лютите чушки могат да помогнат за изчистване на синусите

Пикантните храни имат репутация, че карат носовете ни да текат и това всъщност може да работи в наша полза. Смята се, че интраназалното лечение с капсаицин може да помогне за изчистването на идиопатичния, неалергичен ринит, който класически се характеризира с кихане и хрема. Така че лютото наистина може да прочисти синусите ви!

Лютото може да стимулира метаболизма и метаболитното здраве

Лютите чушки поддържат здравословен метаболизъм по няколко различни начина. Първо, лютото спомага за засилване на метаболизма. Освен това проучванията показват, че активирането на TRPV1 от капсаицин стимулира кафявите мастни клетки, повишавайки скоростта на метаболизма. Изследванията показват също, че лютото помага за подобряване на инсулиновата чувствителност, важен аспект при метаболитен синдром и подобни заболявания, включително диабет.

Капсаицинът има доказани противоракови свойства

Изследванията показват отново и отново, че раковите клетки нямат шанс срещу капсаицина. Едно ревю, публикувано в Anticancer Research, установява, че това съединение предотвратява растежа и оцеляването на раковите клетки. Капсаицинът също така активира това, което е известно като преходен рецепторен потенциален ванилоид 1 (TRPV1) канал или капсаицин рецептор. 

Лютото може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания

С консумацията на богати на капсаицин храни идват и ползи за здравето на сърцето. Когато ядем капсаицин и активираме канала TRPV1, се активира механизъм, защитаващ функцията на нашите органи, включваща сърдечно-съдови заболявания. Друго проучване, проведено през 2021 г., установява, че консумацията на люти чушки е свързано с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания (и рак). TRPV1 също помага за регулиране на кръвното налягане, ключов фактор при сърдечни заболявания.

Лютите чушки помагат за защитата и насърчаването на здравето на мозъка

Капсаицинът също така помага за справяне със здравословните проблеми около мозъка ни. Капсаицинът е ефективен при забавяне на увреждането и невродегенерацията както при болестта на Алцхаймер, така и при болестта на Паркинсон, като същевременно се оказва полезен при лечение на дисфагия (или проблеми с преглъщането) след инсулт. 

Лютото се свързва с дълголетието

Сякаш всички ползи за здравето не са достатъчни, лютите чушки отговарят на върховния стремеж към здравето: да живеем по-дълго. Учените са открили, че яденето на пикантни храни намалява риска от смъртност по всякаква причина. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay