Кисело зеле- българската суперхрана

Кисело зеле- българската суперхрана
Pexels

Киселото зеле е продукт, който се среща в почти всяко българско домакинство. В процеса на ферментация, Лактобацилус Плантарум превръщат захарите в зелето в млечна киселина и други органични киселини, което придава характерния му киселинен вкус и аромат. 

Киселото зеле е богато на витамин C, като 100 грама кисело зеле може да осигури до 50% от препоръчителната дневна доза витамин C. Това го прави изключително полезно за имунната система, като помага за борбата с инфекции и заболявания.

Киселото зеле също е богато на фибри, което го прави полезно за храносмилателната система, като улеснява храносмилането.

Като ферментирала храна, киселото зеле е източник на полезни бактерии, които подпомагат здравето на червата и намаляват възпалителните процеси.

Киселото зеле може да помогне също и за подобряването на холестерола, като намалява нивата на лошия холестерол в организма.

И накрая, киселото зеле може да помогне за контролиране на кръвното налягане и да намали риска от заболявания на сърцето.

Обикновено киселото зеле се приготвя в големи количества, в началото на зимата. В голям съд, обикновено бидон, се слагат няколко на брой зелки, които можем да хапваме в продължение на месеци. Това определено е по-лесният вариант, но все по-малко хора имат възможността да приготвят кисело зеле по този начин. 

Можете да си правите тази суперхрана и в по-малки количества.

Необходими съставки:

1 зелка

1-2 с.л. сол

1 ч.л. захар

1-2 ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

Измийте зелето и го нарежете на тънки филийки или на дребно.

В голяма купа сложете зелето и добавете солта. Разбъркайте с ръце, за да може солта да се разпредели равномерно.

Оставете да постои на стайна температура за около 30 минути, за да се освободят соковете.

След това добавете захарта и кимиона и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.

Натискайте зелето, за да изцедите колкото се може повече сок, и сложете го в стъклен буркан.

Залейте го със сока и оставете да постои на стайна температура за 1-2 дни, за да ферментира.

След като киселото зеле е готово, можете да го съхранявате в хладилник до няколко месеца.

Как да го консумирате?

Киселото зеле е често използвана съставка в кухнята и може да се добавя към много ястия, за да им придаде по-интересен вкус. Ето няколко идеи за ястия с кисело зеле:

Кисело зеле със свинско - това е традиционно българско ястие, приготвено със свинско месо и кисело зеле. Може да се приготви в гювеч или в дълбок тиган. 

Кисело зеле с боб - това е доста тежко, но и много вкусно ястие. 

Салата с кисело зеле и моркови - смесете нарязано кисело зеле с настъргани моркови и добавете малко зехтин и лимонов сок. Тази салата е отличен начин да добавите повече зеленчуци към вашето меню. 

Кисело зеле с картофи - това е просто ястие, което е супер вкусно. Може да се приготви като гарнитура или като основно ястие.

Кисело зеле със сьомга - нарязана сьомга, кисело зеле, лимонов сок и зехтин. Вероятно ви звучи леко странно, но се получава изключително полезно ястие.

Супа с кисело зеле - пригответе вкусна супа с кисело зеле, картофи, моркови и свинско месо. Това е идеално ястие за студените зимни дни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

 

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay