Тази проста, но супер вкусна зимна салата съдържа леко запържени круши, кремообразно синьо сирене и изключително хрупкави тиквени семки.
Тази салата може да се превърне и в пълноценно ястие, подходящо за вечеря, ако добавите малко пилешко месо или бекон.
Ето как да приготвите тази вкусна салата:
Необходими продукти:
5 с.л. зехтин
2-3 големи круши
сол и черен пипер
3 с.л. ябълков оцет
1/2 ч. тиквени семки
2 с.л. захар
4 с.л. мед
1 маруля или айсберг
2/3 ч. синьо сирене
Начин на приготвяне:
В голям тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин. Добавете нарязаните круши, с разрязаната страна надолу и гответе докато станат златисто кафяви, общо 4 до 6 минути. Подправете с 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер.
Намалете силата на котлона и добавете 1 супена лъжица оцет. Внимателно разбъркайте, докато течността се сгъсти и покрие крушите, 1 до 2 минути. Прехвърлете крушите в чиния и оставете да изстинат. Разполовете всяко парче по дължина.
Избършете тигана и го загрейте отново. Запечете тиквените семки, като разбърквате често, докато започнат да покафеняват, 3 до 5 минути. Прехвърлете в друга чиния и оставете да изстинат.
Върнете тигана на котлона. Изсипете захарта. Гответе, докато захарта се разтопи и стане златисто кафява, 4 до 6 минути. Свалете от огъня. С помощта на топлоустойчива шпатула разбъркайте тиквени семки и 1/4 чаена лъжичка сол в разтопената захар. След това прехвърлете в чиния и оставете да се охлади. Начупете на малки парчета с размер на хапка.
В голяма купа разбийте меда и останалите 4 супени лъжици зехтин, както и 2-те супени лъжици оцет. Подправете със сол и черен пипер. Измийте и нарежете марулята, добавете меда, а отгоре наредете резените круши, тиквените семки и синьото сирене.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |