Какво се случва, ако вземате 2 или повече душа на ден

Какво се случва, ако вземате 2 или повече душа на ден

Ако сте свикнали да скачате под душа веднага щом станете от леглото, а след това да се изкъпете набързо след тренировка и да се насладите на дълъг, горещ душ преди лягане, може да вредите на здравето си, повече отколкото си представяте. Прекалено честото къпане и прекарването на твърде много време под душа може да увреди кожата, косата и дори да повлияе на репродуктивното ви здраве.

Ето какво може да се случи, ако се къпете по 2 пъти и повече на ден:

1. Косата ви може да изглежда по-мазна

Прясно измитата коса изглежда и се усеща чудесно, но твърде честото измиване всъщност може да я направи по-мазни. Всеки път, когато нанасяте любимия си шампоан, той леко изсушава скалпа ви, което го кара да произвежда повече себум като реакция. Ако имате навика да миете косата си ежедневно, скалпът ви получава съобщението, че трябва непрекъснато да произвежда повече масла, за да предотврати пресушаване на кожата на главата ви. Това от своя страна ще направи косата ви по-мазна по-бързо.

2. Кожата ви може да започне да се усеща суха

Въпреки че нередовното къпане не звучи привлекателно, твърде честото измиване носи повече вреда, отколкото полза. Душ геловете, сапунът и горещата вода премахват полезните бактерии и естествени масла от кожата ви. Тези масла помагат на кожата ви да остане млада и сияйна за по-дълго време, а някои дерматолози дори препоръчват вземане на душ 2-3 пъти седмично, за да се предотврати сърбеж и прекалено суха кожа. 

3. Може да забележите повече пърхот от обикновено

Много шампоани твърдят, че правят косата ви да изглежда лъскава, обемна и без пърхот, но използването им твърде често всъщност действа обратното. Прекомерното измиване на косата причинява сърбеж и раздразнение на скалпа. Това в крайна сметка може да доведе до пърхот, а в някои случаи дори да предизвика загуба на коса.

4. Кожата ви може да стане по-чувствителна

Взимането на дълъг, горещ душ изглежда здравословен начин да останете чисти и да пазите неприятните микроби далеч. Но излагането на тялото на някои замърсявания и бактерии укрепва имунната ви система и му помага да се бори с вирусите по-ефективно. Прекалено честото къпане нарушава микробиома на кожата ви, като я кара да бъде раздразнена и да изглежда напукана и зачервена.

5. Може да е по -трудно да разплетете косата си

Изсушаването на косата ви веднага след душ може да ви даде този свеж външен вид, но превръщането му в ежедневен навик не прави услуга на косата ви. Измиването на косата твърде често я прави суха, чуплива и склонна към начупване. Когато косата ви е слаба и се къса лесно, е по-трудно да я разресвате и оформяте.

6. Може да повлияе на вашето репродуктивно здраве

Вашите интимни части се почистват естествено, а използването на парфюмирани сапуни и гелове за измиване може да повлияе на здравословното ниво на рН. Това от своя страна може да причини бактериален дисбаланс, дразнене и дори да повлияе на вашето репродуктивно здраве. По-добре е да изберете нежни почистващи продукти без аромат, за да измивате интимната зона. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay