Какво ни кара да говорим на сън и как да го контролираме

Какво ни кара да говорим на сън и как да го контролираме

Говоренето насън, без да сте наясно с това, е доста често срещано. Проучванията са установили, че до 66% от хората са говорели на сън поне веднъж в живота си. И въпреки че говоренето на сън обикновено е безвредно и не изисква никакво медицинско лечение, това може да пречи на партньора ви и да му попречи да получи така необходимия сън.

Ето какво ни кара да говорим на сън и как да го контролираме:

Какво ни кара да говорим на сън

1. Генетика 

Експертите не могат да посочат точната причина, поради която хората говорят насън. Медицински проучвания показват, че говоренето на сън може да бъде наследствено. Проучвания във Финландия и Япония са установили, че близнаците често говорят на сън, което може да се случи едновременно с кошмари. Някои изследователи предполагат, че родителите, които говорят на сън, са по-склонни да имат деца, които също говорят на сън. 

2. Лишаване от сън

Всеки може да мърмори в съня си, но някои фактори, особено лишаването от сън, могат да доведат до говорене на сън. Медицински специалисти смятат, че повечето хора говорят на сън, когато са стресирани или не получават достатъчно сън. Когато не си почиваме достатъчно, това може да повлияе на мозъка ни и да повлияе на качеството на съня ни.

3. Нарушения на съня

Това може да се случи на всеки по всяко време, но хората с други нарушения на съня имат повишен риск да обезпокояват половинките си с някакво бърборене. Лекарите вярват, че има връзка между различните нарушения на съня. 

4. Някои лекарства

Има много лекарства, които могат да нарушат съня като страничен ефект. Лекарствата, които могат да доведат до някакво поведение на съня, включително говорене на сън, обикновено влияят върху контрола на мускулите по време на сън. Когато мускулният ни тонус е повишен, това може да доведе до ритане, удари, скокове от леглото и говорене. Някои често използвани лекарства, като някои антидепресанти, могат да ви накарат да бърборите в съня си. 

Как да го контролирате:

Не е известен начин за намаляване на говоренето за сън, но промяната на някои навици може да ни помогне да го овладеем. Някои съвети за здравословен сън включват:

избягване на тежки ястия преди лягане

спане на уютно легло с качествен матрак и възглавници

избягване на кофеин късно следобед и вечер

поддържане на последователен график на съня всеки ден

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay