Може ли ябълковият оцет да бъде вреден за здравето?

Може ли ябълковият оцет да бъде вреден за здравето?

Всички сме чували за чудесата на ябълковия оцет. Смята се, че той допринася с няколко ползи за здравето и дори се смята, че помага при борба с болести. Според проучване, ябълковият оцет може да помогне при диабет чрез понижаване на кръвната захар след хранене. Също така се смята, че понижава лошия холестерол, повишава добрия холестерол, понижава триглицеридите и дори кръвното налягане.

Освен това е установено, че ябълковият оцет има способността да подобрява здравето на червата и да намалява възпалението в тялото, което допринася за автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит и множествена склероза. Доказано е също, че насърчава образуването на здрави чревни бактерии и облекчава кожни заболявания като екзема и псориазис.

И все пак, както при всичко останало, прекомерното количество може да навреди и да доведе до някои опасни странични ефекти.

Може да повлияе негативно на храносмилането

Въпреки че в малки количества, ябълковият оцет може да се окаже полезен, той може да попречи на храносмилането при някои хора. Когато пиете твърде много – повече от две супени лъжици – това може да започне да взаимодейства с усвояването на други хранителни вещества. Това кара храната да стои в стомаха ви с часове и забавя изпразването на стомаха. В екстремни случаи това води до гастропареза, която може да доведе до подуване на корема, лошо храносмилане, гадене, повръщане и др. Гастропарезата или забавеното изпразване на стомаха също могат да попречат на правилното усвояване на предписани лекарства.

Пиенето на чист ябълков оцет без разреждане с вода може потенциално да причини изгаряния в гърлото и хранопровода и да разруши зъбния емайл поради високата му киселинност. Може също така да причини лошо храносмилане.

Странични ефекти от прекомерната употреба на оцет

Продължителната употреба на ябълков оцет има потенциал да причини сериозни странични ефекти. Въпреки че са необходими повече изследвания,  едно дългосрочно проучване описва 28-годишна жена, която пие над 200 мл ябълков оцет всеки ден в продължение на шест години. В крайна сметка тя е хоспитализирана заради ниски нива на калий и други промени в кръвта. Докато е в болницата, тя е диагностицирана с остеопороза - заболяване, което засяга плътността на костите - което обикновено засяга възрастните хора. Лекарите смятат, че минералите са били извлечени от костите ѝ, за да се противопоставят на високите киселинни нива на оцета.

Когато имате ниски нива на калий, можете също да изпитате мускулни крампи, слабост и умора. Това е още по-притеснително за хората, които приемат лекарства за кръвно налягане като диуретици. Ако искате да включите ябълковия оцет в ежедневието си, най-добре е да започнете бавно с една чаена лъжичка, разредена с 200 мл вода. Въпреки това, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay