Защо не трябва да спите в топла пижама, дори през зимата

Защо не трябва да спите в топла пижама, дори през зимата

Почти 40% от нас носят пижама в леглото и няма нищо по-уютно от любимите ни зимни пижами. Но това, което решим да облечем в леглото, всъщност може да повлияе на съня ни, външния ни вид и дори здравето ни. Ако вашата пухкава пижама ви кара да прегрявате, това може да се отрази на съня ви и да се събудите изморени. 

Ето защо не бива да спите с прекалено дебела пижама, дори през зимата: 

1. Това влияе върху качеството на съня ви

Спането в прекалено топла пижама означава, че няма да си починете достатъчно добре, тъй като тялото ви трябва да поддържа правилната температура през цялата нощ. Идеалната тъкан за пижамите е памукът, тъй като позволява на кожата ви да диша. Друг чудесен избор за материал за пижама е ленът, който е дишащ и абсорбиращ - но може да не е толкова мек като памука.

2. Може да ви се появят пъпки

Когато се потите в съня си, това може да доведе до специфичен обрив. Комбинацията от топлина и триене от потната ви пижама може да причини запушване на порите, което от своя страна ще доведе до дразнене на кожата. Изборът на пижама от бамбукова тъкан може да помогне за предотвратяване на пъпките, тъй като тази тъкан има антимикробни свойства. Тя е дори по-мека и по-абсорбираща от памука и може да е точно това, от което се нуждаете, за да спите добре.

3. Може да предизвика инфекции

Ако се потите през нощта, имате по-голям шанс да развиете кожна инфекция. Бактериите растат по-добре на влажни и тъмни места и когато се покривате със слоеве топли дрехи и одеяло, всъщност можете да създадете идеалната среда за размножаване на микроби.

4. Това може да повлияе на репродуктивното здраве

Мъжете, които спят голи, могат да подобрят качеството на спермата си, според проучване. Когато си лягате с тесно бельо или топла пижама, е по-вероятно да се изпотите в интимната област. Това също може да повлияе на плодовитостта на жените, тъй като излишната пот може да доведе до възпаление и инфекции.

5. Това пречи на тялото да регулира естествено температурата

Ако ви е твърде горещо в леглото, основната ви температура няма да може да падне, което ще ви попречи да се наспите добре. По-ниската температура през нощта помага на тялото ви да се възстанови по-добре и дори може да забърза метаболизма ви. Ако искате да носите нещо различно от памучна пижама, коприната може да е добър избор. Това е естествен терморегулатор и може да ви топли в студените зимни нощи благодарение на топлината, която се задържа между копринените нишки, създавайки изолационен ефект. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay