Как яденето на ориз помага на японците да живеят толкова дълго

Как яденето на ориз помага на японците да живеят толкова дълго

В миналото обикновените хора в Япония не можели да ядат много ориз, тъй като по-голямата част от него била запазена за благородство, а японските фермери дори използвали ориз, за да плащат данъците си. Днес не можем да си представим японската кухня без оризови спагети, суши или лепкав ориз с пържени яйца, а това вкусно и силно питателно зърно е намерило своето място и на нашите рафтове в кухнята. И то не е само гарнитура, всъщност една здравословна купа ориз може да бъде от полза за тялото ви по много изненадващи начини.

Има много неща, които можем да научим от японците. А добавянето на малко ориз към нашите ястия е най-лесният и вкусен начин да го направим:

1. Може да ви помогне да отслабнете

Ако от доста време се стремите да отслабнете, чинията с ориз може да е точно това, от което се нуждаете. Тъй като оризът е с ниско съдържание на мазнини и натрий и с високо съдържание на фибри, той може да бъде чудесно допълнение към вашата диета за отслабване. Доказано е, че хората, които ядат кафяв ориз, тежат по-малко и имат по-ниски шансове за напълняване. Въпреки това, когато става въпрос за бял ориз, той може да бъде по-малко ефективен, когато става въпрос за загуба на тегло.

Как яденето на ориз помага на японците да живеят толкова дълго

2. Помага ви да изглеждате по-млади

Японките използват оризова вода, за да поддържат кожата си гладка и млада, но яденето на ориз редовно може да ви помогне и да "спрете часовника". Оризът съдържа много антиоксиданти, които предпазват кожните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали, и дори може да изглади съществуващите бръчки.

3. Поддържа сърцето здраво

Редовното ядене на ориз е естествен и вкусен начин да подобрите здравето на сърцето си. Тъй като е естествено противовъзпалително средство, то предотвратява образуването на плаки в кръвоносните съдове и намалява рисковете за определени сърдечни заболявания, като инфаркти или инсулти. Оризът също е с високо съдържание на флавоноиди, за които е доказано, че се борят с различни сърдечни заболявания.

4. Държи високата кръвна захар на разстояние

За всеки, който страда от висока кръвна захар, яденето на ориз е добър начин за борба с това. Но по-добре е да изберете кафяв ориз, тъй като той има около 3 пъти повече фибри и е с по-високо съдържание на протеини. Изборът на кафяв пред бял ориз ви дава усещане за ситост и яденето само на 200 грама от него на ден може да ви помогне да поддържате здравословно ниво на кръвната захар.

Как яденето на ориз помага на японците да живеят толкова дълго

5. Помага на храносмилането

Високото съдържание на фибри в ориза също може да намали запека и да помогне за регулирането на храносмилателната ви система. Тъй като служи като естествен диуретик, той прочиства тялото ви и изхвърля токсините от вашата система, което е от полза и за бъбреците ви.

6. Подобрява здравето на нервната система

Ако ядете ориз редовно, вашата нервна система също ще се възползва от предимствата. Нервната система на нашето тяло се нуждае от различни витамини от група В, за да остане здрава и тъй като оризът съдържа много видове витамини от група В, той помага да се регулират биологичните му процеси.

7. Подобрява енергийните нива

Ако сте свикнали да пиете енергийна напитка, за да издържите тренировките си, оставете я, защото оризът е един от най-здравословните начини да увеличите енергията си. Телата ни се нуждаят от въглехидрати, за да могат да ги трансформират в енергия. Тъй като оризът е богат на здравословни въглехидрати, той може да се притече на помощ, когато се чувствате уморени. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay