Ето защо децата под 4 години не трябва да ядат пуканки

Ето защо децата под 4 години не трябва да ядат пуканки

Пуканките са любимо похапване на малки и големи, а тяхната хрупкава текстура и разнообразни вкусове са идеални за почти всеки повод. Някои родители сами предлагат пуканки на малките си деца, докато други просто се преструват, че не забелязват как детето им поставя пуканка в устата си. Въпреки че това лакомство изглежда невинно, се оказва, че може да изложи децата под 4 години на огромен риск.

Ето как:

Самата ядка е изключително опасна за малкото дете

Докато много родители са наясно, че малките играчки и батериите крият риск от задушаване, често срещаните опасности, свързани с храната, все още са неизвестни за много майки и татковци. През 2019 г. USA Today сподели история, разказана от майка на 3 деца, чийто 2-годишен син се озовава в спешното, след като яде пуканки заедно със семейството си.

Основните симпоми на момчето са кашлица и висока температура. След преглед лекарите установяват, че момчето е вдишало пуканка в белите си дробове, което е причинило възпаление. Те изваждат парчето пуканка от белите дробове на детето и тази история завършва с положителен край.

Педиатрите не препоръчват да се дават пуканки и някои други продукти на деца под 4 години и това е нещо, за което всички трябва да знаем.

Според експерти децата са изложени на по-голям риск от задавяне, докато навършат 4 години. Едва на 4-годишна възраст децата са напълно способни да дъвчат храната, която ядат по правилен начин. Това се случва, защото до тази възраст кътниците им тепърва израстват и уменията им за дъвчене не са достатъчно добри, за да раздробяват храната на по-малки парчета, подходящи за поглъщане.

В допълнение, по-малките деца лесно се разсейват от странични фактори, което също увеличава риска от задавяне. Ето защо те винаги трябва да бъдат под наблюдение, когато ядат. Ходенето, бягането, смехът или говоренето по време на хранене, както и прекалено бързото хранене, също могат да доведат до задушаване.

За съжаление, пуканките не са единствената храна, която представлява опасност от задушаване за малките деца. Според педиатрите, освен пуканките, не трябва да даваме следните храни на малки деца:

Кренвирши

Твърди бонбони (казваме ви го от личен опит)

Ядки и семена (тук има риск и от алергични реакции)

Сурови моркови

Ябълки (изключително опасни)

Грозде

Маршмелоу и дъвки

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay