Как да намалим подуването на корема?

Как да намалим подуването на корема?
Pexels

Прекомерното образуване на газове и подуване на корема е често срещан проблем, който причинява дискомфорт и подут корем. За да се справим с този проблем и да предотвратим повторната му поява, сме изброили 8 полезни съвета.

От решаващо значение е да се идентифицира основната причина за подуване на корема, преди да се опитате да се лекувате самостоятелно и да сте наясно с потенциалните рискове, свързани с хронични или тежки медицински състояния. 

1. Разходки за по-добро храносмилане

Редовната физическа активност може да подобри движенията на червата и да помогне за освобождаването на газове, като в крайна сметка предотвратява запека и намалява подуването. Дори кратката разходка може да бъде от полза за подобряване на храносмилането и облекчаване на дискомфорта в корема.

Редовната физическа активност трябва да бъде включена в ежедневието, за да се предотврати появата на проблеми като запек и подуване на корема. Като превърнете упражненията в навик, ще намалите вероятността от изпитване на дискомфорт, свързан с подуването на корема.

2. Масаж на корема

Техника за самомасаж, която може да облекчи подуването на корема, включва поставяне на ръка над дясната бедрена кост и леко придвижване нагоре към гръдния кош по посока на часовниковата стрелка. Не забравяйте да покриете както горната, така и долната част на корема с това движение и повторете за няколко минути. Тази техника може да помогне за облекчаване на дискомфорта, свързан с подуването на корема.

Ако почувствате болка или дискомфорт по време на самомасажа за подуване на корема, спрете незабавно. Също така се препоръчва да се консултирате с лекар, ако дискомфортът продължава или се влошава.

3. Ограничаване или избягване на подсладители

Ксилитол, еритритол, малтитол и сорбитол обикновено се използват като подсладители в продукти без захар като дъвки, сладолед, бисквити и енергийни блокчета. Те служат като алтернатива на захарта, но консумацията на големи количества от тези подсладители може да доведе до проблеми с храносмилането, като прекомерно образуване на газове. Важно е да обърнете внимание на реакцията на тялото си към тези продукти и да ограничите приема им, ако е необходимо.

4. Идентифициране на хранителни алергии

Ако подозирате, че определени храни или съставки причиняват подуване на корема, важно е да се консултирате с лекар, за да идентифицирате потенциални непоносимости или храносмилателни проблеми. Много хора имат непоносимост към обикновени съставки като лактоза, глутен, пшеница и фруктоза и консумацията на тези храни може да предизвика негативни реакции в телата им.

5. Премахване на газираните напитки

Консумацията на газирани напитки, които са пълни с мехурчета, може да задържи газовете в стомаха ви, което води до подуване. Препоръчително е да ограничите консумацията на тези напитки и да изберете по-здравословни алтернативи като вода с лимон, вода с краставица или чай от мента. Тези опции са не само освежаващи, но също така могат да помогнат за облекчаване на подуването и насърчаване на храносмилателния комфорт.

6. Включване на пробиотици в ежедневната ви диета

Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да подобрят храносмилането и да намалят подуването на корема. Въпреки че някои хранителни продукти като натуралните кисели млека съдържат пробиотици, можете да приемате и добавки. Тези добавки могат да помогнат за балансиране на чревната флора, да подобрят храносмилателната функция и да облекчат симптомите, свързани с подуване на корема.

7. Избягване на храни, които причиняват образуване на газове

Ако имате подуване на корема след консумация на определени храни като боб, кръстоцветни зеленчуци, леща, лук и ябълки, може да е полезно да ограничите приема на тези храни.

Поддържането на хранителен дневник е полезен инструмент за проследяване на реакцията на тялото ви към различни храни и идентифициране на нещата, които могат да причинят подуване на корема или храносмилателен дискомфорт.

8. Намаляване на приема на сол

Прекомерната консумация на сол може да накара тялото ви да задържа вода, което води до чувство на подуване. Важно е да обръщате голямо внимание на етикетите на храните, особено когато купувате преработени храни, тъй като те често съдържат големи количества сол. Ограничаването на приема на сол може да помогне за облекчаване на подуването на корема и за по-добро цялостно здраве.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay