11 супер здравословни навика, които се оказват вредни

Вижте кои са те

11 супер здравословни навика, които се оказват вредни

Често се вслушваме в съветите на маркетинговите специалисти или некомпетентните съветници, като се опитваме да водим здравословен начин на живот. Свикваме с много "полезни" навици, които всъщност се оказва, че са вредни.

Ето кои "здравословни" навици не само не дават резултат, а и ни вредят:

1. Изплакване на устата с вода

Този навик може да изглежда много естествен, но е критикуван от много стоматолози. Докато миете зъбите си, те се покриват със защитен слой от флуор, който се измива от водата.

За да запазите положителния ефект от измиването на зъбите, изплаквайте устата си със специален разтвор, без съдържание на алкохол.

2. Тренировка на бягаща пътека

Бягащата пътека е един от най-популярните фитнес уреди, който ни помага да се отървем от излишните килограми. Но продължителното трениране на бягаща пътека може да е врено за вашите стави. 

За да избегнете това правете повече упражнения за укрепване на мускулите. Това ще ви помогне не само да отслабнете, а и да запазите мускулите си.

3. Следобеден сън

Дрямка по средата на деня звучи хубаво и здравословно, но учените смятат, че това може да причини някои сърдечни заболявания. Дългите периоди на сън засягат паметта и функционирането на мозъка.

4. Дезинфекцията на ръцете

Рекламите ни накараха да вярваме, че само антибактериалните сапуни могат да ни предпазят от болести. Честото използване на тези продукти обаче може да доведе до появата на нови и по-силни микроби. Според учените, обикновените сапуни са също толкова ефикасни, колкото и антибактериалните.

5. Редовните медицински прегледи

Годишните медицински прегледи, които имат за цел да проверяват здравето ни, всъщност могат да бъдат абсолютно безполезни, а и обикновено са доста скъпи. Добре е да правите изследвания, според възрастта и болестите.

6. Приемът на витамини

Благодарение на рекламите, ние знаем, че витамините са от съществено значение за нашето тяло и че тяхното отсъствие може да причини неблагоприятни реакции. Но ние не знаем, че приемането на витамини може да бъде опасно в някои случаи.

Учените открили, че тези, които приемат витамини и имат някои лоши навици, страдат от сериозни заболявания до 46% повече от тези, които не приемат витамини. Ето защо винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате витамини.

7. Диетични напитки

Производителите на диетични напитки се опитват да ни убедят, че имат по-малко калории и следователно са по-малко вредни за здравето и фигурата ни. Според учените, пиенето дори на една диетична напитка на ден може да причини сърдечни заболявания, да повиши кръвното налягане и теглото.

8. Стремежът да бъдем слаби

Някои учени твърдят, че да бъдеш слаб не е толкова добре, колкото изглежда. Например хората, които ядат много, но не качват килограми, може да съхраняват мазнините около сърцето или черния дроб, което може да причини сериозни заболявания. Освен това, слабите хора са по-склонни да се разболяват през зимата.

9. Ежедневното почистване

Поддържането на дома чист е много хубав навик. Но не можем да кажем същото за използването на химикали и препарати. Препаратите съдържат много химикали, които са изключително вредни за човека. Причиняват главоболие, дразнене на очите, респираторни заболявания и др.

10. Носенето на джапанки

Много хора смятат, че носенето на леки и отворени джапанки ни дава почивка от ежедневните ни обувки.
Според специалистите, джапанките не осигуряват необходимата опора за стъпалото при ходене на твърди повърхности. Здравословно е да носите този тип обувки само когато ходите на пясък или трева.

11. Пиенето на много вода

Всички сме чували, че трябва да пием много вода: най-малко 8 чаши на ден. Няма съмнение, че водата е от съществено значение за нормалните функции на тялото - но само ако приемаме нормални количества.

Някои изследвания показват, че пиенето на прекалено много вода може да предизвика проблеми с бъбреците и подуване на мозъка. Заедно с това, пиенето на прекалено много вода може да понижи нивото на електролитите в тялото ви, причинявайки сериозно състояние, наречено хипонатремия.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay