3 неща в дома ви, които може да са причина за алергични симптоми

3 неща в дома ви, които може да са причина за алергични симптоми

Много от хората, които имат алергия, мислят, че ако останат вкъщи ще се спасят от досадните симптоми на алергията, особено през пролетта и началото на лятото. Но това не е точно така, защото в домовете ни също има алергени и то много...

Ако имате симптоми на алергия, като главоболие, запушен нос, сълзящи очи и т.н., докато сте вкъщи, вероятно сте алергични към нещо в дома ви. 

Ще разгледаме 3-те най-често срещни алергена вкъщи:

1. Прахови акари

Праховите акари - макар и твърде малки, за да се видят без микроскоп - са част от семейството на кърлежи и паяци и виреят в топла и влажна среда, каквато е средата в домовете ни. 

Въпреки техния размер, те могат да бъдат причината да имате подобни на алергия симптоми като сенна хрема, главоболие, кихане, хрема, хрипове и затруднено дишане.

Можете да се справите с това като махнете килими и черги от дома си. Също така почиствайте редовно с прахосмукачка целия дом, както и матраците на леглата.

2. Мухъл

Ако въздухът в дома ви е твърде влажен или имате някакъв теч, вероятно има мухъл в дома ви, който е една от основните прични за алергии. 

Можете да се справите с мухъла, като сложите влагоуловител. Важно е въздухът да е с подходяща влажност, за да не ви създва проблеми. Също така е добре да махнете всички предмети, които задържат влага. 

3. Домашни любимци

Колкото и да не искаме да си го признаем, котките и кучетата също могат да бъдат причина за тези досадни симптоми. 

Слюнката и урината на животните могат да предизвикат алергии, като тук включваме и зайци и гризачи. Но най-популярният алерген е "пърхотът". Това са мъртвите кожни клетки, които дълго остават във въздуха и по мебелите. Всичко това може да доведе до кихане, хрема, сърбеж на очите, запушване на носа, кашлица, подути очи и често събуждане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay