7 съвета за по-бързо забременяване

85% от жените ще забременеят в рамките на една година след първия опит.

7 съвета за по-бързо забременяване
Pexels

Вие сте готови да забременеете. Сега. След като сте готови да създадете семейство, чакането е последното нещо, което искате да направите.

Въпреки че майката природа има ръка във времето, има някои неща, които можете да направите - или да не правите - за да увеличите шансовете си да забременеете възможно най-скоро. Прочетете за седем одобрени от експерти съвета за забременяване.

1. Направете преглед преди зачеването.

Преди да започнете официално да опитвате, прегледайте се. Попитайте вашия лекар за пренатални витамини, които съдържат фолиева киселина, която помага за предпазване от някои вродени дефекти, като спина бифида. Фолиевата киселина действа по време на ранните етапи на бременността, така че е важно да сте сигурни, че получавате достатъчно фолиева киселина дори преди да забременеете.

"Направете това през цикъла, преди да започнете да опитвате", казва Паула Хилард, доктор по медицина, професор по акушерство и гинекология в Станфордския университет. "Ако имате някакви основни медицински проблеми, те трябва да бъдат под контрол, преди да можете безопасно да забременеете."

2. Запознайте се с цикъла си.

Колко знаете за вашия менструален цикъл? Истинското разбиране ви помага да разберете кога сте най-плодородни. Овулацията е най-доброто време за забременяване. Това е моментът да се съсредоточите върху секса.

Комплектите за прогнозиране на овулация също могат да ви помогнат да предвидите най-доброто време за забременяване. Те не само могат да ви помогнат да се уверите, че имате овулация, това ви казва кога да  правите опити, за да увеличите шансовете си да забременеете.

Ами ако сте използвали противозачатъчни? Трябва ли да изчакате известно време, преди да опитате да забременеете? Не съвсем, казва д-р Голдфарб. "Преди години конвенционалната мъдрост беше да изчакате известно време след спиране на противозачатъчните, за да се опитате да забременеете, но това вече не е вярно. Можете да започнете да се опитвате да забременеете веднага след като спрете противозачатъчните". Единственото нещо, което трябва да имате предвид е, че може да забременеете преди да получите менструалния си цикъл, така че проследяването на овулацията може да е трудно и може да е по-трудно да разберете датата на раждане. Поради тази причина "някои хора може да се почувстват по-добре, докато изчакат, докато получат един цикъл сами", казва той.

3. Не се притеснявайте за най-добрите пози за забременяване.

Има изобилие от митове за най-добрите пози за забременяване, но те са просто това - митове. Наистина няма научни доказателства, които да твърдят, че мисионерската поза е по-добра от това жената да е отгоре, когато става въпрос за увеличаване на шансовете ви да направите бебе.

 "Много рядко шийката на матката на жената е в необичайна позиция, където определени позиции могат да имат значение", казва д-р Голдфарб.

Въпреки това, определени позиции, противопоставящи се на гравитацията, като седнало или изправено положение по време на полов акт, могат да обезсърчат сперматозоидите да пътуват нагоре по течението. Това е въпрос на гравитация.

4. Останете в леглото веднага след полов акт.

Вероятно сте чували това - легнете в леглото с вдигнати крака след секс, за да увеличите шансовете си да забременеете. Присъдата? Не е (напълно) вярно.

5. Не прекалявайте

Правенето на секс всеки ден дори по време на овулация не е задължително да увеличи шансовете ви за забременяване. Сперматозоидите могат да живеят до 5 дни в тялото ви. 

Говорейки за сперматозоидите, носенето на прилепнали дрехи може да повлияе негативно на броя на сперматозоидите. Навиците на вашия мъж с мобилния телефон също може да се нуждаят от преработване. Проучване в списание Fertility and Sterility показва, че мъжете, които използват устройство за свободни ръце с мобилен телефон и държат телефона си близо до тестисите си, имат по-лошо качество на спермата.

Мъжете, които ядат много соеви храни, може да имат по-ниска концентрация на сперматозоиди от мъжете, които не ядат соеви храни, според проучване, публикувано онлайн в Human Reproduction.

6. Освободете се от стреса по всякакъв начин.

Опитайте се да не се стресирате относно създаването на семейство. Може да завъртите очи, ако някой каже: "Само се отпуснете и ще се случи", но стресът всъщност може да попречи на овулацията. Така че колкото по-спокойни сте, толкова по-добре!

Всичко, което ви помага да се освободите от стреса, е добре, стига да е здравословно. "Има някои доказателства, че акупунктурата може да помогне за намаляване на стреса и да увеличи шансовете ви да забременеете", казва Голдфарб. И въпреки че пиенето на твърде много алкохол, когато се опитвате да забременеете, не е умно, чаша вино няма да навреди.

7. Живейте здравословно.

Спортуването е здравословен навик - особено ако ви помага да поддържате идеалното тегло. Както всяко друго нещо обаче, можете да "пресолите манджата". "Твърде много упражнения могат да ви накарат да не овулирате", казва Голдфарб.

Какво е твърде много? При различните жени може да е различно. Ако тренирате упорито и все още получавате менструация редовно, вашият режим на упражнения най-вероятно не е проблем, казва той. Но Голдфарб добавя, че вашият менструален цикъл не е първото нещо, което трябва да изчезне, ако тренирате твърде тежко. "Първото нещо, което се случва, е, че имате по-къса втора половина от цикъла си. Трябва да имате менструация 14 дни след овулацията, но твърде много упражнения могат да съкратят тази фаза." Това би бил първият намек, че трябва да ограничите фитнес режима си. Той предлага да проследите колко време ви е необходимо, за да получите цикъл след овулация, като най-добрият начин да знаете със сигурност.

Голдфарб казва, че най-добрият начин да увеличите шансовете си за забременяване, като същевременно получавате ползите за здравето от редовните упражнения, е да правите умерени упражнения - помислете за бързо ходене - два часа и половина всяка седмица (или поне 30 минути, 5 дни в седмицата).

Спрете да пушите, за да увеличите шансовете си да забременеете. Освен всички други негативни последици за здравето от тютюнопушенето, този неприятен навик също намалява плодовитостта. Той засяга нивата на естроген и овулацията.

И не се тревожете твърде много за дневния си планер. 85% от жените ще забременеят в рамките на една година след първия опит.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay