8 предупредителни знака, които тялото ви дава и не бива да пренебрегвате

8 предупредителни знака, които тялото ви дава и не бива да пренебрегвате

Тялото ни говори по много различни начини, но ние не винаги го слушаме. Всъщност не само може да комуникира с нас, но има и свои тайни трикове. При спешни случаи може дори да започне да ни "говори" чрез различни промени: очите ни могат внезапно да променят цвета си или да се появят подутини на определени места. Всичко, което трябва да направим, е да обърнем внимание и да действаме бързо. 

Ето няколко предупредителни знака, които не бива да пренебрегваме: 

1. Жълтеникава кожа

Жълтеникав оттенък на кожата обикновено е причинен от жълтеница и проблеми с черния дроб. Високите нива на билирубин (жлъчен пигмент) правят невъзможно тялото ви да го елиминира като отпадък. В резултат на това кожата и бялото на очите придобиват жълтеникав оттенък.

2. Бели точки по ноктите

Те могат да се появят след нараняване на ноктите или в резултат на гризане на ноктите. Ако пък причините не са тези, може да имате скрит здравословен проблем. Причината може да бъде недостиг на цинк, калций или протеин. 

3. Напукани ъгли на устните

Пукнатини или мехури в ъглите на устните се появяват по много причини. Може да сте дехидратирани или изложени на твърде много слънчева светлина. Дори обикновена паста за зъби или червило, които често използвате, може да бъде причината. 

4. Увеличини и извити нокти

Ноктите, извити около пръстите, са типични за хора с хронични белодробни проблеми. Може да възникне и поради някои стомашно-чревни заболявания. Ако не се лекува навреме, ноктите се увеличават и се извиват надолу.

5. Афти

Болезнените рани в устата могат да бъдат причинени от хормонални промени или стрес. Дефицитът на витамин B-12 е друга причина, която може да предизвика появата на афти. 

6. Подутини на клепачите

Малките пъпки по клепачите се наричат язви. Те обикновено растат много близо до миглите и причиняват болка, а също така могат да сърбят. Обикновено се появяват по кожата, ако имате диабет или твърде суха кожа. Това също може да е знак, че трябва да смените контактните си лещи или четките си за грим.

7. Пръстен около роговицата на окото

Ако погледнете по-отблизо роговицата си и видите синкав, сив или бял пръстен около нея, имате arcus senilis. Тези "пръстени" всъщност са отлагания на мазнини. Високите нива на холестерол ги карат да се появяват, така че проверете холестерола си. 

8. Ярко оцветен език

Червеният език е признак не само на инфекция, но и на витаминен дефицит. Друга възможна причина е скарлатината, която може да направи езика ви блед, но с яркочервени петна. Освен това, оралният херпес също може да доведе до ярко оцветен език.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay