Кучетата могат да разбират кога някой лъже

Кучетата могат да разбират кога някой лъже

Има много изследвания, които показват, че наличието на куче не само ви прави по-здрави и щастливи, но и ви прави по-добър човек. От повишаване на имунитета до обучение на децата как да се справят със загубата, осиновяването е полезно за вас и вашето семейство. Но нашето държание с кучета се отразява и на тях.

Оказва се, че кучетата могат да разбират, когато някой лъже.

1. За изследването са анализирани 260 породи кучета

Общоприето е, че ние, човешките същества, като вид, не сме най-добрите в откриването на измамата. Доста изненадващо, проучванията показват обратното. Можем да различим истината от лъжата, но често потискаме инстинктите си.

Но могат ли кучетата да правят разлика между истината и лъжата? Изследователи от Виенския университет се опитали да разберат. И за да направят това, те са проучили 260 различни породи кучета. Въпреки че може да звучи като много работа, сме сигурни, че изследователите са прекарали чудесно, прекарвайки време с кучета с всякакви форми и размери. 

2. Първо лакомство, после трик

Проучването е проведено чрез трик с 2 купи, като едната се държала празна, а другата съдържала скрито лакомство. Първо, кучетата били обучени да следват инструкциите на един човек, като избират коя от двете купи съдържа скритото лакомство. Когато кучето се подчини и избира правилно, получава лакомството.

Тогава идва трикът. Кучетата гледат как друг човек мести лакомството от една купа в друга. А в някои случаи имало и трети човек, който бил мълчалив наблюдател. Същият експеримент е проведен само с втория човек, който дава инструкции, или дори с третия човек, който го прави.

3. Кучетата игнорирали човека, който ги лъже

Вторият човек умишлено мамил кучетата, като посочвал неправилната и празна купа.

Изследователите направили заключението, че кучетата знаят кога хората ги лъжат и заради това игнорират командите.

4. Кучетата също не обръщали внимание на неправилни съвети

Третият човек понякога не присъствал, когато вторият извършва смяната. След размяната третият се връщал. Но той не знаел къде е лакомството и посочвал случайна купа. Тъй като той не присъствал по време на смяната на лакомствата, кучетата обикновено игнорирали неговите команди.

Резултатите показват, че кучетата знаят, че третият човек не знае къде е лакомството и съответно не го слушат.

5. Кучетата са по-малко доверчиви от шимпанзетата и децата

Изследователите също така отбелязват, че подобни експерименти са били правени в миналото с деца на възраст под 5 години, както и с макаци и шимпанзета. Много по-малко вероятно е кучетата да бъдат измамени, отколкото децата или другите животни. Ясно е, че кучетата разпознават лъжата.

6. Кучетата могат да подушат истината дори при липса на обучение

Изследователите най-накрая стигнали до извода, че кучетата могат да правят разлика между вярно и невярно твърдение, в условията на задача за смяна на местоположението, като смяна на купички. Те също така вярват, че домашните кучета не само могат да извлекат необходимата информация от хората си, но и да разберат техните намерения и вярвания.

Кучетата са много по-умни, отколкото сте си мислели, нали? 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay