Кучешки години в човешки години: как всъщност работи това?

Вижте как се смята възрастта на кучетата

Кучешки години в човешки години: как всъщност работи това?

Като повечето деца, които обичат животните, израснах, мислейки че мога да изчисля възрастта на кучето си в човешки години, като следвам това правило: една кучешка година е равна на 7 човешки.

Беше хубаво и лесно за смятане, което беше страхотно, защото бързо можех да сметна и да получа отговори на въпросите. Вероятно сте чували това правило и преди, затова трябва да ви предупредя, че информацията, която ще получите сега, ще бъде изненадваща.

Кучешките години не са толкова прости.

Оказва се, че кучетата не стареят според това удобно математическо правило, което ще започне да има смисъл, след като прочетете цифрите.

Американската ветеринарномедицинска асоциация заявява, че първата година от живота на средно големите кучета е около 15 човешки години. С други думи, вашето куче преминава от сладко кученце бебе до тийнейджър през цялата първа година, което повечето собственици на кученца могат да потвърдят.

Втората година от живота на вашето куче е еквивалента на 9 човешки години, поставяйки ги в млада възраст и се надяваме, че малко по-зряла. След това се смята, че една кучешка година е равна на 5 човешки.

Звучи просто?

Не се вълнувайте прекалено!

Става малко по-сложно. Може би сте забелязали, че AVMA използва термина "средно големи" кучета в своите изчисления. Това е така, защото размерът на породата на кучето ви играе голяма роля при определянето на възрастта му в човешките години.

Например, едно малко куче може да живее почти два пъти по-дълго от едно голямо куче, но обратно, те са склонни да се развиват по-бързо. Големите кучета, от друга страна, се развиват по-бавно като кученца, но след това се развиват по-бързо, като възрастни в сравнение с по-малки породи.

Това означава, че при всяко изчисление за кучетата в човешките години трябва да се отчита и размера. AKC има полезна графика, която разбива тази информация надолу за всяка година. От друга страна, AVMA използва по-широк подход.

     Едно 7-годишно куче, според изчисленията на AVMA, е на възраст от 44 до 56 години. Малко куче ще бъде по-близо до 44, а едно голямо куче ще бъде по-близо до 56.
     10-годишно куче е 56-78 години в човешки години.
     15-годишно куче е от 76 до 115 години в човешки години.
     А за тези кучета, които стигат до 20, те биха преживели човешки живот от 96 до 120 години - доста впечатляващо.

Така че следващия път, когато се опитате да изчислите възрастта на кучето в човешките години, не забравяйте, че старите правила вече не се прилагат и вместо това следвайте тези указания.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay