Велика сряда- третият ден от Страстната седмица

Велика сряда- третият ден от Страстната седмица

Велика сряда в християнската традиция е срядата на Страстната седмица. В православието тя се свързва с евангелската Притча за двамата длъжници, в която Иисус Христос сочи опрощаването на грешниците като по-важно от това на праведниците, както и с решението на Юда Искариотски да предаде Христос.

Това е денят на Тайната вечеря. На Велика сряда Юда Искариотски отива при юдейските първенци и уговаря предателството на Христос срещу тридесет сребърника. 

Иисус прорукува смъртта си. По време на Тайната вечеря той казва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. 

На днешния ден, жените не бива да вършат домакинска работа. Абсолютно забранено е миенето на прозорци. Също така не трябва да се изхвърля боклука, защото това носи нещастие. На днешния ден не се пере, не се шие, не се тъче. 

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay